Hlavní navigace

Apple iPhone 4 s 720p HD videem

8. 6. 2010

Sdílet

iPhone 4 nabízí jemné rozlišení 960x480, 5Mpix kameru s přisvětlením a HD videem a nový design s lemováním z nerezové oceli.

Konec dohadům o tom, co vlastně nová verze iPhone nabídne, konec bezesných nocí pro neúnavné fanoušku Apple a možnost nadávat, chválit či dále vesele ignorovat pro ty ostatní. Ať již mezi příznivce Apple patříte či ne, je nutné uznat, že i tentokrát se Stevu Jobsovi, generálnímu řediteli Apple, podařilo kolem uvedení jejího výrobku udělat pořádný rozruch.

V první řadě je jasné, že novinka se bude jmenovat iPhone 4 a ne „iPhone HD“ či „iPhone 4GS“, jak uváděly některé předběžné dohady. A hned na první pohled se ukazuje, že Apple zvolil poměrně jednoduchý design se stříbrným lemováním, údajně z nerezové oceli, a telefon není po stranách prohnutý jako současný iPhone. Je také se svými 9,3 mm o 24 % tenčí než verze 3G/3GS, přední stranu chrání u zákazníků oblíbené tvrzené sklo (místo plastu), které je odolnější vůči drobnému poškrábání. Další vzhledové prvky zůstávají zachovány včetně poměrně širokého okraje a spousty nevyužitého prostoru nad a pod displejem.

Apple iPhone 4


Nerezové lemování není jen esteticky zajímavé, i když pro skalní příznivce designu Apple může působit nepatřičně, ale funguje i jako anténa pro GSM, UMTS, GPS, Wi-Fi a Bluetooth datové přenosy. Doufejme, že to znamená i vyšší citlivost na signál.

3,5“ kapacitní displej nabízí obrovské rozlišení 960x640 bodů, což znamená jemnost zobrazení 326 bodů na palec (DPI), pro srovnání iPhone 3GS nabízí 165 DPI (320x480), tedy polovinu. Apple se chlubí, že je to více, než je schopné rozlišoval lidské oko, jestli je to ale nutné a jestli je to ale vůbec plus, to se teprve uvidí. iPhone 4 má údajně kontrast 800:1, což by bylo na mobilní telefon velmi slušné, nicméně typ displeje je LCD a ne OLED, jak se mnozí domnívali. OLED s tímto rozlišením prý nelze podle Apple ani vyrobit.

Apple iPhone 4


Integrovaný fotoaparát má nyní rozlišení 5 megapixelů a měl by být lepší kvalita snímků i v horších světelných podmínkách, o kolik lepší, to není známo, spolehlivé ukázkové snímky nejsou k dispozici. Kvalita snímání však patří dlouhodobě ke kritizovaným aspektům iPhone. Nově přibyla přisvětlovací dioda, avšak jen jedna, škoda také absence xenonového blesku, ten by jistě hodně zákazníků uvítalo. Natáčení vide bude možná až v HD Ready rozlišení 720p s 30 snímky za sekundu.

Rozšíření konektivity je poněkud zklamáním. Přibyly sice vysokorychlostní HSDPA a HSUPA i 802.11n Wi-Fi, nicméně očekávání HDMI či DisplayPortu zůstala nevyslyšena. Podobně nerozšířena zůstane paměť, na trhu budou 16GB i 32GB modely, 64GB zatím ne, i když je pravděpodobně, že za nějakou dobu vydá Apple i tento model, už jen aby měli skalní jablíčkoví nadšenci důvod si koupit nový telefon.

Apple iPhone 4


Procesor bude výkonnější, ale konkrétní použitý model sdělen nebyl. Pro vysokou kvalitu telefonování má telefon funkci potlačení okolního šumu, pročež jsou na přístroji umístěny dva mikrofony. Na čelní straně je také kamera pro videohovory a uvnitř Apple ušetřil místo tím, že místo standardní mini SIM karty se musí použít o malinko menší micro SIM.

iPhone 4 má tříosý gyroskop pro detekci naklánění a otáčení ve všech osách. Spolu s již existujícím akcelerometrem tak má iPhone 4 zaděláno na přehršel her využívajících těchto možností.

Vyšší by měla být životnost baterie, podle oficiálních informací to znamená 7 hodin telefonování ve 3G síti, 6h browsování ve 3G či 10 hodin s Wi-Fi, 10 hodin video přehrávání, 40 hodin audia a 300 hodin v pohotovostním režimu na jedno nabití. To jsou o něco vyšší čísla než u 3GS (např. 5 hodin telefonování).

Apple iPhone 4


Operační systém je přejmenován na iOS 4 a nové verze firmware se dočkají i majitelé iPhone 3GS a 3G, konkrétně si aktualizaci budou moci stáhnout 21. června. Mimochodem, iPhone 4 potřebuje i novou dokovací stanici, není kompatibilní se současnou verzí pro 3GS.

Předobjednávky pro Německo, Francii, Británii, USA a Japonsko bude možné zadávat od 15. června, telefon by se měl na těchto trzích začít prodávat 24. června. 18 dalších zemí se údajně iPhone 4 dočká v červenci a 88 v září. Cena byla zmíněna jen v případě USA a to dotované verze s dvouletým kontraktem v AT&T - 200 dolarů za 16GB verzi (~4000 korun) či 300 dolarů (~6000 korun) za 32GB model. Cena iPhone 3GS poklesne v tomto tarifu na 100 dolarů.

Apple iPhone 4

Apple iPhone 4

Byl pro vás článek přínosný?