Hlavní navigace

Apple kupuje Beats. Sáhne Microsoft po Spotify?

10. 5. 2014

Sdílet

 Autor: © michaeljung - Fotolia.com
Pokud to Microsoft s novou orientací na služby a různá zařízení myslí vážně, měl by se začít činit. Prvním krokem by mohla být například koupě Spotify.

Deník The New York Times i další média přišly s informací, že Apple vyjednává o koupi společnosti Beats za cenu 3,2 miliardy dolarů. Applu přitom pravděpodobně nejde o sluchátka, která Beats vyrábí, ale o službu pro streamování hudby.

Ze strany Applu jde o logický krok. Stejně jako služba iTunes pomohla zničit byznys s hudbou na CD, streamovací služby jako jsou Beats, Pandora nebo Spotify, zase pomalu, ale jistě přispívají ke konci iTunes. Budoucnost je totiž právě ve streamovacích službách, které uživatele ve výběru hudby nijak neomezují, a nikoliv v prodávání jednotlivých písniček či alb.

Stejně tak je zřejmé, že konkurenční boj mezi Microsoftem, Applem, Googlem a Amazonem se neodehrává na poli softwaru či hardwaru, ale jde o celý ekosystém služeb, do kterého kromě hudby patří i filmy, cloudová úložiště a podobně.

Po smrti Stevea Jobse Applu znatelně chybí ona inovační DNA, která společnost hnala kupředu. Tim Cook je skvělý manažer. Nikoliv však vizionář. Toho si je však sám dobře vědom a je dostatečně chytrý na to, aby věděl, že Apple musí tuto inovaci hledat někde jinde. Do této filosofie zapadá i koupě Beats.

Kdo by rozhodně neměl zůstat pozadu, je Microsoft. V jeho případě se přímo nabízí akvizice Spotify, což je služba o třídu výše než Beats. Kromě kvalit samotné služby by Microsoft mohl zajímat i velký počet platících uživatelů nebo dostupnost ve větším množství zemí. Služba navíc disponuje desktopovou i mobilní aplikací. Důležitou roli pak hraje i prostý fakt, že Spotify je na trhu déle.

CS24

Pokud chce Microsoft dostát své nové vizi společnosti, která se orientuje zejména na služby a uživatelská zařízení, pak by se měl více zajímat právě o takové oblasti, jako je streamování hudby. Jinak mu vážně hrozí, že Apple opět ztratí z dohledu.