Hlavní navigace

Apple možná bude designovat své vlastní čipy

1. 5. 2009

Sdílet

Společnost Apple se poohlíží po možnosti navrhovat své vlastní čipy. Podle analytiků tak činí z důvodu přílišné závislosti na externích dodavatelích.

S informací přišel americký list Wall Street Journal, podle kterého by Apple díky vlastním čipům mohl lépe přizpůsobit jejich vlastnosti a parametry požadavkům svých přístrojů, především by se však Apple zase dostal o krok napřed před svými konkurenty. Z hlediska funkcí by pak Apple díky vlastním čipům mohl zlepšit jejich energetickou účinnost, grafické schopnosti pro hraní her a přehrávání videa s velkým rozlišením, technologii rukopisu či ovládání displeje.

Navrhování vlastních čipů by pro Apple bylo logickým krokem i proto, že v poslední době čím dál častěji dochází k únikům informací o jeho plánech, za což mohou právě pracovníci externích dodavatelů, s kterými má Apple uzavřené smlouvy. Ze strany Applu navíc existují obavy, že technologie vyvíjené primárně pro jeho účely by nakonec mohly skončit v rukou konkurenčních společností. To se již například stalo v případě přístroje MacBook Air, který měl původně využívat služeb čipu Merom od Intelu, ovšem nakonec byla pro účely MacBook Air použita o 60 % menší verze. S vlastním čipovým produktem by se tak Apple již v budoucnosti nemusel o technologii dělit s ostatními společnostmi.

O možné výrobě čipů značky Apple se spekuluje již delší dobu. Poslední impulz pro tyto dohady se objevil v dubnu tohoto roku, kdy se součástí rodiny Apple stal čipový výrobce PA Semi, tvůrce energeticky účinných procesorů založených na architektuře Power, kterou Apple používal pro své počítače Macintosh již mnoho let před přijetím technologie x86 od Intelu. Podle některých analytiků je koupě společnosti PA Semi jasným důkazem toho, že Apple s vlastní výrobou čipů skutečně počítá. Podle jiných je však zase pouto mezi společnostmi Apple a Intel - současným dodavatelem procesorů Mac - příliš silné a úkolem PA Semi je prý jen přizpůsobovat design čipů pro budoucí produkty Applu, nikoli vytvářet vlastní čipy.

Na druhou stranu se společnost Apple nyní soustřeďuje na nábor nových pracovníků do týmu čip designu, což jen podporuje další spekulace o možném vývoji čipů značky Apple. Zatímco se však Apple snaží přilákat talentované tvůrce čipů, ani on není imunní vůči hospodářské krizi - neustále se objevují informace o možném propouštění zaměstnanců a snižování nákladů a místo tak nemá nikdo jisté. Podle některých zdrojů se prý v Applu uvažuje o více než 10% propouštění.