Hlavní navigace

Apple: Netbooky jsou směšné a nepoužitelné

24. 4. 2009

Sdílet

Podle slov vedoucích pracovníků společnosti Apple jsou netbooky nepoužitelnou variantou k ostatním přenosným počítačům a tato firma v budoucnosti nepočítá se svým přispěním do této oblasti trhu.

„Netbooky mají stísněné klávesnice, malé obrazovky, směšný hardware a špatný software“ řekl Tim Cook, ředitel společnosti Apple, během konferenčního hovoru, při kterém také hodnotil čtvrtletní finanční úspěch společnosti. Nesplňují prý základní požadavky uživatelů, které Apple chce i nadále oslovovat prostřednictvím Mac hardwaru. „Není to prostě oblast, o kterou bychom měli zájem“ dodává Cook. Podle Cooka si lidé, kteří chtějí používat elektronickou poštu nebo surfovat na internetu, mohou místo netbooku pořídit některé produkty od Applu, jako je iPhone či iPod Touch. 

Netbooky jsou malou a nízko-nákladovou variantou notebooků, určenou především pro uživatele, kteří si vystačí se spouštěním základním aplikací, jako je např. webový prohlížeč. Jejich pořizovací cena se obvykle pohybuje v rozmezí šesti až dvanácti tisíc korun., přičemž je možné si vybrat z přístrojů se sedmi až dvanácti palcovými obrazovkami.

Od mini-notebooků se i nadále očekává velký prodejní růst. Některé odhady hovoří o asi 40procentním nárůstu tržeb, což představuje asi 70 miliónů prodaných kusů v roce 2013. Současně s rychlým rozvojem těchto malých přístrojů se však rychle mění i hranice mezi netbookem a klasickým laptopem. Uživatelé neustále volají po větších obrazovkách a klávesnicích, takže pojem netbook by brzy mohl přestat plnit svůj účel.

Během středečního konferenčního hovoru s finančními analytiky Apple také informoval o svém hospodářském výsledku za období druhého fiskálního čtvrtletí. Přestože svět prožívá hospodářskou recesi a poptávka po osobních počítačích klesá, Apple se pochlubil nejvyšším čtvrtletním ziskem za dobu celé své existence.

Úspěch zaznamenaly i výše zmiňované dotykové přístroje iPod Touch a iPhone. Konkrétně prodej iPod Touch se oproti stejnému období v loňském roce více než zdvojnásobil. Společně s mobilním telefonem iPhone se pak celkově prodalo asi 37 miliónů kusů těchto přístrojů.

Podle Cooka je mimořádně úspěšný prodejní výsledek přístrojů iPod Touch a iPhone obrovskou motivací pro vývojáře těchto platforem a dodává, že s uvedením nového iPhone 3.0 SDK (Software Development Kit), jehož beta byla uvolněna v březnu a plná verze by měla být k dispozici během léta, se očekává „odkrytí zcela nové úrovně inovace, s kterou se dostane daleko před všechny své konkurenty.“ Přístroj iPod Touch Cook opakovaně nazval jako „neovladatelný hit“, jehož úspěch je zjevně ovlivněn obchodem App Store.