Hlavní navigace

Apple představil supertenký notebook MacBook Air s procesorem Core 2 Duo

17. 1. 2008

Sdílet

Steve Jobs, CEO společnosti Apple, včera představil na probíhajícím Macworldu 2008 nový MacBook Air – údajně nejtenčí notebook na světě, který je navíc díky metodám použitým při výrobě i výrazně ekologický!

Steve Jobs, CEO společnosti Apple, včera představil na probíhajícím Macworldu 2008 nový MacBook Air – údajně nejtenčí notebook na světě, který je navíc díky metodám použitým při výrobě i výrazně ekologický!

Macworld je kombinací výstavy a konferencí, zaměřených na produkty společnosti Apple. Probíhá tento týden v San Franciscu a kromě představení služby stahování filmů z iTunes a nové Apple TV zde byl prezentován samotným Stevem Jobsem právě zmíněný MacBook Air v elegantním stříbrném provedení.

Nejedná se sice o nejlehčí notebook, neboť váží 1,3 kilogramy (což je zhruba o půl kilogramu více, než u nového Portégé R500 od Toshiby), ale výjimečná je jeho tloušťka, která nedosahuje ani dvou centimetrů! Toho navíc není dosaženo na úkor konfigurace notebooku, neboť se má prodávat dobře vybavený – se 13,3“ širokoúhlým displejem s rozlišením 1 280 x 800, plnohodnotnou podsvícenou klávesnicí a 1,8“ pevným diskem 80 GB paralel ATA. Volitelně jej ale bude možné vybavit i SSD diskem s kapacitou 64 GB. Použitým procesorem bude Intel Core 2 Duo na 1,6 nebo 1,8 GHz a v standardně bude mít nový MacBook 2 GB operační paměti DDR2. Samozřejmostí je dnes již integrovaný Bluetooth a Wi-Fi adaptér.

Cena za základní model by měla být na americkém trhu 1 799 dolarů a externí optickou mechaniku, připojitelnou přes USB 2.0 bude možné přikoupit za dalších 99 dolarů.

Samotný procesor Core 2 Duo tohoto notebooku je zvláštní tím, že Intel pro Apple vytvořil speciální zapouzdření tohoto čipu, které je o 60 % menší, než standardní verze běžně používaná v přenosných počítačích. Na zabudovanou 37 wattovou Li-Pol baterii by měl být nový MacBook schopný pracovat 5 hodin a její životnost by měla být 2-3 roky, ovšem její výměnu běžný zákazník nebude moci udělat doma, ale pravděpodobně se bude jednat o servisní zákrok.
Nenechte si ujít:
Polovina letos prodaných počítačů budou notebooky, předpovídá Intel

Toshiba má unikátní miniaturní notebook s váhou 779 gramů!

Everex CloudBook CE1200V: další levný mininotebook představen!

Notebooková platforma Puma od AMD přijde již brzy!

HP má notebook s 20,1“ HD displejem

Mininotebook ASUS Eee hitem Vánoc?

Apple také zdůrazňuje, že MacBook Air je vyroben mnohem ekologičtěji, než předchozí modely této společnosti – má plně recyklovatelné hliníkové šasí, displej bez rtuti a arsenu a jeho základní deska je vyrobena bez použití látek jako BFR (zpomalovače hoření) či PVC. Také na balení nového notebooku je použito o 56 % materiálu, než bylo dosud zvykem.