Hlavní navigace

Apple se se zpožděním chystá na generativní AI

24. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Tatiana Shepeleva @fotolia.com
Někdy však pozdní příchody přinášejí lepší řešení. Zejména pro podnikové uživatele, kteří touží pro soukromých rozsáhlých jazykových modelech.

Apple vytvořil vlastní generativní nástroje umělé inteligence, aby mohl konkurovat službám s rozsáhlými jazykovými modely (LLM), jako je ChatGPT nebo Google Bard. Informovala o tom agentura Bloomberg, která uvádí, že Apple vytvořil vlastní interní rámec pro vytváření LLM modelů.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

  • Model Ajax, jak se nazývá, už byl použit k vybudování chatbota interně označovaného jako Apple GPT.
  • Apple GPT, provozovaný na platformě Google Cloud, má mít podobné funkce jako ostatní srovnatelné služby.
  • To znamená, že dokáže odpovídat na otázky na základě dat, na kterých byl vyškolen, shrnovat text atd.
  • Současná verze běží jako webová aplikace a používá se interně pro prototypování produktů.

„Chatbot byl vytvořen jako experiment na konci loňského roku malým týmem inženýrů,“ uvádí Bloomberg a dodává: „Jakékoli výstupy z něj nelze použít k vývoji funkcí vázaných na zákazníky.“

Zatím žádný plán uvedení na trh…

Vedení Applu zatím nemá jasnou strategii pro uvedení projektu na trh, ale bude nepochybně pod tlakem. Jeden z nejúspěšnějších produktů v historii, generativní umělá inteligence, se stal zejména díky ChatGPT velkým příběhem roku 2023. Má sice své chyby a vlády po celém světě kvůli ní zahájily vyšetřování zkoumající etické využití této technologie, ale většina vývojářů vytváří nástroje, které ji využívají. Microsoft s Bing/OpenAI, Google s Bardem a Meta a Qualcomm s Llama 2.

Apple má sice umělou inteligenci zapečetěnou ve všech svých produktech, ale jinak se v tomto klání příliš neangažoval. Generální ředitel Applu Tim Cook místo toho upozornil, že kolem používání této technologie existují „problémy“, které je třeba vyřešit. Řekl také, že Apple bude přidávat AI do dalších svých produktů „na základě velmi promyšleného postupu“.

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů Přečtěte si také:

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů

Agentura Bloomberg nyní tvrdí, že Apple hodlá učinit významné oznámení týkající se AI v roce 2024.

Trojské války

Je zajímavé zamyslet se nad názvem. Jak už vám možná řekne Siri, Ajax je klasický řecký hrdina trojských válek. Ajax, velký bojovník s nesmírnou odvahou, je popisován jako silný, mocný a velmi chytrý. Volba jména je přinejmenším odklonem od kalifornských prázdninových destinací a může odrážet rozsah toho, čeho chce Apple dosáhnout. Protože přestože se zdá, že přichází na trh pozdě, má k dispozici velké zdroje, které může využít k tomu, aby jeho technologie byla úspěšná.

Byl pro vás článek přínosný?