Hlavní navigace

Apple telefony už konečně budou používat kulturní konektor

13. 9. 2023

Sdílet

 Autor: Apple
Aktualizováno 13. 9. 2023 14:55
V noci na dnešek představil Apple mobilní novinky – nové telefony a hodinky. Na hodinky už třeba prodejce iWant přijímá předobjednávky a na všechny telefony začne přijímat předobjednávky 15. září od 14 hodin. Aktualizováno o ceny a další údaje.

První hodinky a telefony pak budou v distribuci o týden později – 22: září od osmé hodiny ranní. Otázkou je, na koho v první kole vystačí dovezené kousky, protože Apple se chronicky v prvních týdnech potýká s neschopností uspokojit zájem českých zákazníků, zejména v případě lépe vybavených modelů Pro.

Koupíte si iPhone 15 co nejdřív?

A co tedy Apple představil?

Apple Watch Series 9 nabízí celodenní výdrž baterie, silnější procesor oproti minulé řadě, vylepšené funkce jako Najít telefon, propojení Siri s aplikací Zdraví nebo možnost funkce double tap za pomocí palce a ukazováčku, která umožní zvednout hovor, pozastavit budík nebo přehrát hudbu.

Apple Watch Ultra 2 jsou hodinky do náročných podmínek, primárně pro sport nebo outdoor. Mají až 72hodinovou výdrž baterie, větší a jasnější displej, přesnou GPS, voděodolnost a další funkce.

Vrcholem nabídky mobilů bude Apple iPhone 15 Pro / Pro Max, které přichází s dosud nejvýkonnějším a nejrychlejším výkonem díky čipu A17 Pro. Nové iPhony řady Pro jsou zároveň nejlehčí verzí, kterou kdy Apple představil. Novinkou je tlačítko Akce pro jednodušší ovládání.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Všechny hráče potěší také grafika vyššího stupně s propracovaným ray tracingem. K dispozici budou v titanovém designu a čtyřech barvách.

Apple iPhone 15 / Plus budou k dispozici v pěti barevných variantách. Budou mít třeba Super Retina XDR displej s jasnějšími barvami, ale také rozšířené možnosti Dynamic Island, procesor A16 Bionic, fotosoustavu s vylepšenými portréty.

A především všechny modely budou už konečně díky Evropské komisi používat standardizovaný konektor USB-C.

To znamená, že už nebudu muset manželce neustále hledat někde doma pozapomenuté kabely lighting. Na druhou stranu bohužel mi bude brát moje 100W USB-C kabely. Každé vylepšení má tak bohužel svou stinnou stránku.

Co se týče cen, tak v Česku je základní verze vlajkové lodě iPhone 15 Pro (128 GB) naceněna na 29 990 Kč (o 3 500 Kč méně než minulý rok). Cena ve Spojených státech (999 USD) nezahrnuje daň z obratu (sales tax). Za tuto cenu lze iPhone koupit pouze ve čtyřech státech USA. V ostatních státech se k ceně připočítává státní a místní daň (maximálně 9,55%). V Česku je to DPH, která činí 21%.

Podle nejnovějších dat ČSÚ je průměrná mzda 43 193 Kč hrubého (34 531 Kč čistého). To znamená, že průměrný Čech potřebuje 18,2 člověkodnů k zakoupení iPhone 15 Pro, za předpokladu, že všechny vydělané peníze budou využity za tímto účelem. V porovnání s minulým rokem počet potřebných člověkodnů klesl o 3,6 dní.

iPhone Index 2023

iPhone Index 2023

Autor: Picodi.com

Takto vypadal iPhone Index, který sestavuje server Picodi.com, v Česku v posledních 6 letech:

  • 2018 – 26,2 dní
  • 2019 – 25,2 dní
  • 2020 – 24,5 dní
  • 2021 – 21,4 dní
  • 2022 – 21,8 dní
  • 2023 – 18,2 dní

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?