Hlavní navigace

Apple uvolnil iOS 4 ke stažení, uživatelé hlásí první problémy

22. 6. 2010

Sdílet

Apple zdarma uvolnil ke stažení nový firmware iOS 4, který je určen pro iPhone 3G i 3GS a první i druhou generaci iPodu Touch. Update na novou verzi již však začaly doprovázet první problémy.

Společnost Apple dnes podle očekávání zpřístupnila všem uživatelům iTunes svůj nový firmware iOS 4 pro iPhone, který si okamžitě stáhlo a vyzkoušelo mnoho uživatelů. Upgrade na novou verzi tohoto mobilního operačního systému i jeho samotné stažení však doprovázely první problémy.

Jelikož se o nový firmware probudil velký zájem, je na downloadovací centrálu Applu kladen velký nápor a doba potřebná ke stažení se tak může snadno navyšovat, v nejhorším případě může být služba i dočasně nedostupná. Naši kolegové z redakce amerického Computerworldu stáhli nový iOS 4 krátce po jeho uvolnění za přibližně 19 minut. Podle zpráv od uživatelů iPhone fóra kompletní update (čítající stažení nové verze operačního systému, zálohování iPhonu a následnou instalaci), zabere minimálně 20 minut a maximálně něco málo přes jednu hodinu. A nejde o nijak malý soubor, při stahování z iTunes totiž přenesete až 580 MB.

Zatím se jako nejproblémovější část procesu jeví zálohování, jehož průběh se bez znatelného pokroku v našem testu zasekl  i na 20 minut. Ohlášen byl i jeho nezvykle pomalý průběh. A problémy se vyskytly i při samotnému updatu. Zaznamenána byla situace, kdy uživatel stáhnul iOS 4, který už se však nenainstaloval, ale telefon přešel do módu pro obnovení. A objevovaly se i chybové hlášky oznamující problémy s updatem či obnovou, které Apple objasňuje na svém webu ve zprávě z 2. května.

Firmware iOS 4 lze nainstalovat na iPhone 3G (vydaný roku 2008), iPhone 3GS (vydaný roku 2009) a druhou a třetí generaci iPodu Touch. Pro první generaci iPhonu a iPodu Touch z roku 2007 dostupný není. Pro hojně prodávaný iPad by měl být tento update přístupný od podzimu, přesné datum zatím nebylo stanoveno.

Nový iOS 4, který společnost Apple představila již v dubnu, má přinést až 100 nových funkcí a vlastností. Nejdůležitější změny se týkají plné podpory multitaskingu, složek nebo pětinásobného digitálního zoomu. Nové je i počítadlo napsaných znaků v SMS zprávách, možnost přidávat na plochu barevné tapety, zámek rotace nebo kontrola pravopisu.

Byl pro vás článek přínosný?