Hlavní navigace

Apple v Číne prohrál spor o název iPad

1. 2. 2012

Sdílet

 Autor:
Společnost Apple v Číně prohrála spor ohledně ochranné známky na název iPad poté, co v loňském roce Čínský soud zamítl její žalobu proti společnosti Proview Technology, která měla název nelegálně používat

Společnost Apple v Číně prohrála spor ohledně ochranné známky na název iPad poté, co v loňském roce Čínský soud zamítl její žalobu proti společnosti Proview Technology, která měla název nelegálně používat.

Společnost Proview tedy spor vyhrála a může nadále jméno iPad používat (společnost toto označení používala od roku 2000). Apple se snaží proti tomuto rozhodnutí soudu odvolat.

Apple se proti rozhodnutí odvolal 5. ledna letošního roku u vyššího soudu v provincii Guangdong poté, co v prosinci loňského roku spor prohrál. Apple argumentuje tím, že v roce 2010 legálně zakoupil práva pro označení iPad od Britské společnosti IP Applications, která tato práva koupila od dceřiné společnosti Proview na Taiwanu.

Toto tvrzení u soudu bohužel neobstálo a soud žalobu zamítl. Problém je v tom, že společnost Proview Technology sídlící v Shenzenu se vyjednávání neúčastnila, a tak je dohoda uzavřená prostřednictvím dceřiné společnosti neplatná

. Proview nyní Apple žaluje a požaduje kompenzaci ve výši 4 000 000 yuanů, tedy částku okolo 636 000 amerických dolarů. Čínská společnost se navíc rozhodla na Apple zaútočit dvěma vlastními žalobami a snaží se o zákaz prodejů tabletů iPad v Číne. Vzhledem k velikosti a důležitosti trhu si myslíme, že pokud Apple neuspěje ani s odvoláním, bude se s Proview Technology muset nějakým způsobem dohodnout.

Byl pro vás článek přínosný?