Hlavní navigace

Apple v novém iOS 4.3.3 omezil sledování uživatelů

6. 5. 2011

Sdílet

 Autor:
Společnost Apple po aféře se sledováním polohy uživatelů urychleně vydala novou verzi iOS, která má tuto „chybu“ řešit.

Původně Apple sliboval vyřešení problému v horizontu několika týdnů, nakonec ale vydal aktualizovaný iOS 4.3.3 už po jednom týdnu od tohoto prohlášení. Nový iOS konkrétně opravuje (prakticky jako jediné) tři problémy spojené s databází informací o lokaci uživatele a nyní omezuje množství ukládaných dat na týden, zatímco dříve byla jediným omezením velikost souboru s lokalizačními daty. Údaje také již nejsou jako dosud zálohovány při synchronizaci přes iTunes do PC či Macu, takže tyto informace už nemají být dostupné někomu, kdo se k takovému počítači třeba i náhodně dostane. A do třetice jsou také údaje vymazány z přístroje, pokud si uživatel v nastavení iOS vypne Lokalizační služby.

Apple dále informoval, že plánuje lokalizační informace ve svých přístrojích šifrovat, ale až v další majoritní revizi svého mobilního operačního systému, kterou bude pravděpodobně chystaný iOS 5.

Operační systém iOS 4.3.3 je k dispozici pro smartphony iPhone 4, iPhone 3GS, dále pro tablety iPad a iPad 2 a také pro třetí a čtvrtou generaci přístrojů iPod touch. Vyřazeny byly přístroje iPhone 3G a také iPody druhé generace. Ty ovšem byly ještě podporovány původní verzí iOS 4. Tam byla původně databáze s lokalizačními údaji vytvořena, ale následně byla zrušena z důvodu kompatibility. Nová verze iOS nebyla vydána také pro CDMA verzi iPhonu 4, i když některé reporty tvrdí, že zde není ani potřeba, protože neukládá informace o poloze uživatelů jako GSM modely.

iphone sledování

Vizualizace dat ze souboru ukládajícího informace o poloze uživatele iPhonu či iPadu.

Byl pro vás článek přínosný?