Hlavní navigace

Aquadelic GT

14. 2. 2008

Sdílet

Šplouchy, šplouchy, štika žere mouchy; žbluňky, žbluňky a kapr meruňky. Všude kolem je voda a ta se na několik dní stane vaším nejlepším přítelem. Závody v motorových člunech můžou začít!

Když český vývojářský tým Hammerware v roce 2005 získal za hru Aquadelic GT ocenění Becherovka Games, jeho členové zjistili, že mají na víc. Na víc, než jen freewarovou závodní hru. Dali se tedy znovu dohromady a vytvořili tým tentokrát již profesionálních vývojářů, přičemž spolupracovali se slovenským studiem 3D People. Jejich cíl byl jasný – pokusit se pokořit další metu, kterou představovala komerční hra s budgetovou cenou. Podařilo se tvůrcům úspěšně vybruslit z freeware scény a zazářit ve světle reflektorů na té komerční?

Kdo jsem?
Hned zezačátku si vyberete vzhled svojí postavy – k dispozici je amík v havajské košili, obézní kapitán s cigaretou, blondýna, týpek s afro účesem a holka laděná do punk stylu. Po zvolení avatara vás hra vyhodí na molo k vašemu domu v ruské vesničce Petrowka, kde také strávíte další dny. U mola je ukotven zrezivělý člun. Váš jediný úkol bude vydělávat peníze taxikařením, abyste si pak mohli vylepšovat loď a vyhrávat závody. Důležitý je však také váš sponzor – hned první se nabízí dřevozpracující továrna Wood Export, jejímž maskotem se stanete, až budete mít dostatek popularity. Oblíbenost si právě získáváte tím, že stylově vyhráváte závody a v nich likvidujete protivníky různými militaristickými pomůckami, jako jsou explozivní žáby či torpéda. V dalším městečku, které je zaplavené, máte možnost nasednout do letadélka a shazovat lidem balíčky se základní potravou. Taková činnost vám zvedne popularitu přímo do nebeských výšin.

„AI soupeřů dokáže zbraně využívat stejně dobře jako vy – někdy dokonce nastraží past za krabici s nitrem a vy si do ní hezky vjedete.“

Postupem času a vaším pohybem v kariéře profesionálního závodníka ve člunu se dostanete dál, do dalších lokací, jako je třeba pobřeží Řecka či Karibik. Ve všech těchto končinách máte k dispozici alespoň jedno sídlo, které lze koupit za vydělané peníze. V domě, jenž vlastníte, si pak můžete bezplatně ukládat pozice. Jinak byste za ně museli zaplatit menší částku, což není vždy příjemné, obzvláště třeba na cestách ve zmiňovaném Karibiku. V Petrowcích je však ukládání bezplatné.

A jede se
Závody probíhají jinak, než by se mohlo zdát. Není zde žádné statické „vyberte si trať, vehikl a počet soupeřů“, jen lehce najedete na zvýrazněný bod na mapě a můžete závodit. Automaticky se vybere zrovna ten člun, v němž jste přijeli. Okruh se jede vždy v pěti závodnících včetně vás. Všude po trati se pak najednou objeví krabice, některé žluté (zbraně) a jiné zase červené (nitro). Pěkné je, že AI soupeřů dokáže zbraně využívat stejně dobře jako vy – někdy dokonce nastraží past za krabici s nitrem a vy si do ní hezky vjedete.

Špatně vyladěné jsou však jakési checkpointy v závodu, kdy musíte projet určitou plochou, abyste mohli pokračovat dál a aby hra věděla, že nešvindlujete a nejezdíte zkratkou. Bohužel, toto se zřejmě podepíše na vašich výsledcích na konci závodu, pokud jste něčím neprojeli a museli se k tomu vracet.

Grafika
Vizuální stránky hry by se dala označit za ucházející, přece jen byla překopána z freeware vzhledu. Odrazy ve vodě, vlnky, okolí – to vše se celkem povedlo, ale na krásy letošního roku (Crysis, Uncharted aj.) to nemá. Každá lokace má alespoň jinou stylizaci, ikdyž třeba v Řecku vypadal písek spíš jako sníh. Pohled kamery lze libovolně měnit – nejhezčí záběry vám zprostředkuje zejména kamera na přídi člunu, ačkoliv s přehledností se v jejím případě musíte rozloučit. Při létání s letadlem byly vidět hranice úrovně, za nimiž už nebylo nic než bílo. Za zmínku stojí váš kapesní počítač, na němž najdete všechny e-maily a informace o spolupráci se sponzory. Hra rovněž nabízí focení svých vlastních screenshotů a ukládání na pevný disk.

Zvuk a muzika je rovněž na kvalitní úrovni, skladby se dají měnit přes PDA (které nikdy nezapomínáte). Je zde na osmadvacet punk-rockových písní od autorů, kteří jsou známí asi tak jako tvůrci hry.

Konec zvonec
Od hry se obecně žádné zázraky nečekaly a tím spíše nás mile překvapila. Nikdo by v mrazivé zimě beze sněhu nečekal tropickou závodní hru ve člunech a ona přece přišla. Akorát nás mrzí absence multiplayeru po internetu, i když tvůrci již předem avizovali, že žádný nebude. Devět hráčů si společně může zahrát pouze po LANu. Bohužel, také je časem hra trošku lineární, když se vám třeba nedaří vyhrát nějaký závod, přes který se dostanete do nové lokace. Tyto minusy však přebíjejí dobrá hratelnost, slušná grafika, kvalitní zvuk a muzika. Aquadelic GT je povedená hra, která překvapila. Jen tak pro zajímavost: vývojáři ve svém fóru oznámili pokračovaní!

Hodnocení: 8,4
Žánr: závodní hra
Výrobce: Hammerware
Vydavatel: JoWooD
Distributor pro ČR: není
Lokalizace: žádná
Cena: 499 Kč
Multiplayer: ano (pouze LAN)
Internet: www.aquadelic.com

Autor článku