Hlavní navigace

Arctic Cooling Freezer 7 Pro – chlaďte svůj Intel dostatečně

6. 8. 2007

Sdílet

Freezer 7 Pro je v dnešní době pojem – jeho první verzi jsme měli v testovacím počítači již v roce 2004. Je účinný, tichý, vybavený moderními technologiemi. A o čem že je vlastně řeč? O nové verzi jednoho z nejlepších chladičů pro procesory Intel.

Společnost Arctic Cooling je v našich končinách známá především svými výbornými chladiči procesorů. Své místo si vydobila nesmrtelným chladičem Freezer 7, který v dobách pekelně žhavých procesorů Pentium 4 a Pentium D dokázal nemožné – uchladit tyto procesory s minimální hlučností na teplotu blížící se 40 stupňům Celsia. V těch dobách mívaly zmíněné procesory chlazení boxovanými chladiči teploty téměř dvojnásobné a o hlučnosti ani nemluvíme, neboť se blížila vzletu tryskového letadla. Již tenkrát zaujal zmíněný chladič svým poměrem výkon/cena, a i když reálně jeho cena byla kdesi okolo 1 000 Kč včetně DPH, pořád byla o mnoho nižší nežli konkurenční výrobky.



Doba však pokročila a na trhu jsou k dispozici nové základní desky s čipsety Intel 965 a P35, které v sobě již mají zabudovánu technologii snižující otáčky chladičů v době, kdy není třeba chladit CPU naplno. S boxovaných chladičem CPU a procesorem Core 2 Duo je tak možno dosáhnout daleko příznivějších teplot procesorů a nižší hlučnosti než dříve. Jak si s tímto stavem poradí nová, inovovaná verze chladiče Arctic Cooling Freezer 7 Pro? Je ještě potřeba kupovat lepší chladič procesoru než ten, který se k němu balí ve výrobě?



Hned na začátku musíme říci, že nákup a používání Freezeru 7 Pro se stále vyplatí – oproti první verzi se notně rozrostl – jeho základna zmohutněla, žebrování o počtu 42 ploten zvětšilo svou lochu o 27 procent, k původním čtyřem dostal navíc ještě dvě Heat-Pipe trubice, na hmotnosti však nabral pouze několik gramů, neboť z původních 516 g narostl na 538 gramů.

Chladič se skládá ze čtyř částí. Z měděné základny, která se přes teplovodnou pastu dotýká samotného procesoru, z níž vybíhají na každou stranu tři taktéž měděné trubice Heat-Pipe. Ty jsou spojené s mohutným žebrováním o počtu 42 ploten, které dokáže spolu s ventilátorem odvést ztrátové teplo od procesoru s teoretickým TDP přes 200 W. Poslední součástí chladiče je 92 mm ventilátor uchycený patentovaným způsobem tak, aby spojení maximálně utlumovalo vibrace. Pro ještě tišší provoz je použito keramické ložisko ventilátoru s garantovanou provozní dobou až 160 000 hodin.


Uchycení chladiče k základní desce s paticí LGA775 probíhá zcela stejně jako u boxovaných chladičů, tedy čtyřmi otočnými panty. Výhoda tohoto řešení je v tom, že lze velmi jednoduše měnit procesory bez složitého a pracného odmontování celé základní desky v případě mnoha konkurenčních chladičů, které mají spodní uchycení pod základní deskou. Nehledě na fakt, že tento chladič lze použít u takových modelů jako je Gigabyte GA-P35-DQ6 nebo high-end modelů Asusu, které mají na spodní straně pasivní chlazení desky a chladiče se spodním uchycením tam nelze použít.

Instalace chladiče Arctic Cooling Freezer 7 Pro je snadná a po jistém zácviku lze vyměnit procesor během dvou minut bez pomoci šroubováku. Hlučnost ventilátoru je závislá na aktuálních otáčkách chladiče, které se pohybují od 300 do 2 500 ot/min. Regulace otáček je možná pomocí softwarové regulace základní desky, nicméně pokud se rozhodnete použít nastavení společnosti Intel, velmi často se stane, že procesor bude mít teplotu pohybující se okolo 55 stupňů a otáčky chladiče budou minimální. V tomto stavu je provoz chladiče téměř neslyšitelný. Pokud však chcete uplatnit výhody tohoto chladiče, je potřeba roztočit ventilátor alespoň na 1 500 – 2 200 ot/min, při kterých bude jeho provoz ještě minimálně hlučný a účinnost se rapidně zvýší. Pokud zcela odpojíte regulaci otáček PWM, chladič bude pracovat na 2 500 – 2 900 ot/min, při kterých sice již bude vydávat slyšitelný hluk (nízký, nicméně patrný), ale bude také nejlépe chladit. Při porovnání s boxovaných chladičem dosáhl při maximálních otáčkách Frezer 7 Pro teploty 30 stupňů v klidu a 40 stupňů Celsia při plném zatížení procesoru Intel Core 2 Extreme X6800 přetaktovaného na 3 460 MHz a napětí 1,4 V. Boxovaný ventilátor si vedl v tomto testu daleko hůře a nebyl u něho problém vyšplhat se s teplotou až na 65 stupňů Celsia.



Jediné, co nám v testu ještě chybí, je aktuální prodejní cena tohoto chladiče. Záměrně jsme si ji nechali úplně na konec, protože kdo by čekal sumu nad 1 000 Kč, bude překvapen a kdo by čekal cenu pod 750 Kč, bude nadšen. Arctic Cooling Freezer 7 Pro se dá totiž sehnat v našich obchodech již za 570 Kč včetně DPH, což je cena přímo vynikající s ohledem na výkon. Samozřejmě se dá najít lépe chladicí „monstrum“, ale jeho cena se bude blížit minimálně dvojnásobku částky Freezeru 7 Pro.

S chladičem se nám pracovalo výborně a posloužil výborně při letních vedrech, kterými jsme byli před několika dny svědky.



Kvality tohoto chladiče dokazuje i fakt, že ho používáme jako referenčního modelu pro porovnávání chladičů ostatních a zároveň ho používáme při redakčních testech procesorů a základních desek Intel. Dobře si poradil s „žravým“ Extreme procesorem Pentium D 965, taktéž i s Core 2 Extreme QX6850, tedy s nejnovějším čtyřjádrovým CPU společnosti Intel.

Nejnovější verzi chladiče Arctic Cooling Freezer 7 Pro do testu zapůjčila společnost AGEN computer s.r.o., předchozí modely dodala společnost Bostar s.r.o.