Hlavní navigace

ARM vyrobí levnější grafické čipy Mali

18. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
Společnost vytvořila novou verzi svého grafického procesoru Mali, která jí má pomoci prorazit na trhu s levnými tablety používajícími operační systém Android.

Grafický procesor nesoucí označení Mali-450 je navržen tak, aby výrobcům umožnil produkovat tablety, jejichž cena nebude vyšší než cena tabletů od Applu. Kritickou hranicí je proto 399 dolarů (8 tisíc korun), což je startovací cena iPadů na americkém trhu. Snížení nákladů se však podle ARMu nesmí projevit na grafickém výkonu, protože to by většinu zájemců odradilo.

V současné době je běžné, že grafické procesory kvůli dotykovým obrazovkám a HD videu tvoří v tabletech a chytrých telefonech jednu z hlavních nákladových položek. Zároveň vyžadují více místa na CPU, se kterým jsou integrované. Je proto přirozené, že výrobci by význam GPU v tabletech rádi snížili. „Zde přichází na řadu Mali-450,“ říká Ian Smythe, ředitel marketingu společnosti ARM.

Nová verze čipu Mali je nabízena až s osmi jádry a nabízí až dvakrát větší výkon než její předchůdce, Mali-400, který má jen čtyři jádra. Podle Smythea by se v prvních tabletech mohl procesor objevit v první polovině příštího roku.

ARM se novým procesorem snaží rozšířit svou modelovou řadu a uspokojit tak různorodé požadavky výrobců. Pro náročnější zařízení bude i nadále určena rodina procesorů Mali-T600, zatímco pro low-endová zařízení to bude rodina Mali-400, do které patří také Mali-450. „Obě řady je možné použít pro herní aplikace nebo přehrávání videa, jen high-endová verze však zvládne i výpočetní grafiku,“ vysvětlil rozdíl Smythe. Výpočetní grafickou se rozumí například spojení bodů na dvou obrázcích kvůli rozpoznání obličeje nebo spojení dvou fotografií pro vytvoření panoramatu.

CPU od ARMu se používají ve většině smartphonů a tabletů, na poli GPU je však ARM v podstatě nováčkem. Na tento trh společnost vstoupila v roce 2006, kdy koupila norského výrobce Falanx. „Od té doby se počet našich zaměstnanců v Norsku zvýšil z původních 20 na asi 80,“ řekl Smythe.

Apple pro své přístroje využívá služeb konkurenční britské společnosti Imagination Technologies. ARM se proto logicky zaměřuje právě na operační systém Android. Jeho GPU jsou asi v 20 % všech smartphonů s tímto systémem a více než v polovině tabletů. ARM očekává, že do konce letošního roku zvýší počet prodaných GPU Mali na 100 miliónů, a to z loňských 48 miliónů. Oproti miliardovým prodejům CPU je to sice stále zanedbatelné množství, ale společnost dělá pokroky.