Hlavní navigace

ArmaA: Armed Assault

28. 2. 2007

Sdílet

Dnes již poměrně letitá Operace Flashpointje bezesporu jednou z nejslavnějších českých her, a perlou mezi vojenskými simulacemi vůbec. Po dlouhých letech čekání se její příznivci konečně dočkali nepřímého pokračování.

Dnes již poměrně letitá Operace Flashpointje bezesporu jednou z nejslavnějších českých her, a perlou mezi vojenskými simulacemi vůbec. Po dlouhých letech čekání se její příznivci konečně dočkali nepřímého pokračování. ArmA: Armed Assault je konečně na pultech obchodů.


Příběhová kampaň, hlavní náplň hry, vás coby více méně obyčejného amerického vojáka zavede na ostrov Sahrani, který má úctyhodných 400 kilometrů čtverečních. Kampaň nabízí povinné i vedlejší mise, přičemž v rámci jednotlivých kapitol si lze leckdy vybrat, jaké úkoly budete plnit. Velká volnost je charakteristická – stejně jako v Operaci Flashpoint – i v samotných misích. Žádné ohraničené území, žádné předpřipravené koridory; prostě vymodelovaná krajina, waypointy, úkoly... a postup je na vás.


Z OF si konec konců ArmA bere i mnoho dalších principů. Třeba postupné povyšování z řadového vojáka na velitele družstva; takže zatímco zpočátku vám vaši nadřízení „radí“ svými rozkazy, později si užijete i týmového taktizování a rozdávání rozkazů svým spolubojovníkům. A že je souhra opravdu důležitá – ArmA opravdu není střílečka, ve které byste vydrželi několik dávek z kulometu, ale velmi realistická simulace, ve které obvykle platí rovnice jedna rána a s pánem bohem. Umělá inteligence spolubojovníků i nepřátel je docela slušná, ale nikoliv dokonalá, chybky se prostě najdou. Samozřejmě, že kromě běhání po svých budete moci zasednout i do jednoho z mnoha vojenských strojů, i když jejich ovládání není příliš povedené.


Graficky je hra docela fajn, ovšem jen pokud máte opravdu hodně rychlý počítač. V opačném případě si budete připadat jako v několik let staré hře; konec konců, OF engine je tu sice inovovaný, ale jeho jádro přeci jen už něco pamatuje. ArmA pochopitelně myslí i na multiplayer a hlavně na fanouškovskou komunitu, která se nejspíš podobně jako v případě OF postará díky přiloženému editoru o mnoho addonů, modifikací a přídavků. ArmA není špatná hra, ale je určená hlavně ostřílenějším hráčům, začátečníky příliš neosloví.

[

Hodnocení: 7,4 Výrobce: Bohemia Interactive Vydavatel: IDEA Games Distributor pro ČR: IDEA Games Lokalizace: Kompletní Cena: 999 Kč Multiplayer: ano

Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 821 Kč s DPH.