Hlavní navigace

Armed & Dangerous

28. 3. 2004

Sdílet

Autoři vynikající akce Giants: Citizen Kabuto zaútočili s novým titulem, nabitým originálními prvky. Je jím akční Armed & Dangerous, který vás v mnohém překvapí a udrží ve vynikající náladě od začátku až do konce. Jen škoda, že vydrží jen několik hodin.

Když jsme hráli Armed and Dangerous, tak jsme si uvědomili, že vlastně ani neznáme příběh, ve kterém by bylo nějaké království úplně v pořádku. Vždy je tu nějaký ten drak, pyšná/smutná/spící princezna, nedostatek soli či neposlušní poddaní. Bohudík za tu naši republiku. Ale vraťme se zpět k monarchiím. Ta, o které si budeme vyprávět, má problém poměrně velký. Její obyvatelé žijí ve strachu před svým vlastním králem a jeho obří armádou. Ne všichni se však jen schovávají...



Krtek a spol.

Malá skupinka zvaná Lionheart má totiž jiné plány. Nakopat krále a jeho armádu do zadku, získat mocnou knihu a navrátit zemi mír a svobodu. Smělý plán, že ano. Roman, Jonesy a Q1-11 se s ničím příliš nemažou. K osvobození země vede jediná cesta. Přes hory nepřátel a tuny vystřílených nábojnic.

Představme si trochu blíže ty šílence, kteří se pustili na tuto nelehkou výpravu. Charakter úkolu přesně odpovídá složení družiny, aneb šílená mise si žádá šílence. Tím nejdůležitějším členem skupiny je Roman, člověk s červenou rouškou přes obličej, kterou neodloží do konce hry. Můžeme si jen domýšlet, co pod ní asi schovává. Roman je velký frajer a v jeho roli projdeme celý příběh. Druhý do party je Jonesy. Je to krtek. Ano, čtete dobře, krtek. Ale ne takový ten s přiblblýma kalhotkama a lopatičkou. Místo lacláčů má totiž pistole a místo rýče dynamit. Prostě takový tuctový krteček, co jich po tamním světě běhají spousty. Svatou trojici uzavírá Q1-11, bojový robot s chorobnou láskou k čaji. Málem bychom zapomněli ještě na jednoho člena vaší odvážné družiny, Rexuse, malého smradlavého slepého nadpřirozenými silami vládnoucího staříka. Ten se k vám připojí brzy po začátku hry a bez jeho telepatických dovedností byste uvízli v nejedné bryndě.

Tak tedy, tato čtveřice vyráží za svým cílem, kterého s vaší pomocí jistě hravě dosáhne. Je trochu škoda, že všech jednadvacet připravených misí projdete pouze v Romanem. Nikdo by asi nic nenamítal, kdybyste mohli chvíli likvidovat vepřové hlavy nepřátel kanónem Q1-11 a nebo směle využívat Jonesových pyrotechnických dovedností. Tihle dva ale s vámi většinu misí projdou, i když pouze jako vaši pomocníci. Ovládat je budete pomocí jednoduchých příkazů chraň mě/chraň místo. Ty však využijete i snad jen ve chvílích, kdy nebudete chtít nechat zatáhnout zraněné parťáky do dalších tuhých bojů. Stejně jako vy mají totiž i oni ukazatel života, který si naštěstí dokáží z lékárniček také doplňovat. Během bojů se drží blízko vás a střílejí na stejný cíl co vy. Naštěstí se nemusíte starat o jejich munici, které mají, stejně jako vy v základní zbrani, tedy nekonečno.



Nakupujeme v hospodě

Ovšem do všech ostatních si již střelivo obstarávat musíte. O většinu příjmu této „suroviny“ se postarají vaši nepřátelé, kteří ze sebe po vzoru oslíčka otřes se vydají co mohou, aby nakrmili vaše hladové pušky. Stačí je o to poprosit několika kulkami. Kromě munice získáte z padlých vojáků také granáty a již zmiňované lékárničky. Na nedostatek střeliva jsme si tedy stěžovat opravdu nemohli. Navíc pokud zavítáte do místních hospod, naplní vaše zbraně i místní nespokojení občané.

Tyto budovy slouží rovněž k výměně používaného arzenálu, doplnění zdraví a získání zbraní zcela nových. Přitom občas narazíte i na několik opravdu speciálních kousků. Mezi ty standardní můžeme zařadit základní pušku, kulomet, odstřelovačku, granátomet, raketomet a již trochu méně známý – vrhač žraloků. Většinu hry proběhnete určitě s kulometem, ale ani ostatní zbraně nebudou zahálet. Každá se hodí na něco trochu jiného. Význam odstřelovací pušky nemusíme probírat, rovněž tak granátomet se velmi blíží tomu, který dobře znáte z jiných her. Raketomet je naváděný a vystřelí vždy několik střel na zaměřené cíle. Nakonec nám zbyl náš žralokomet, kterému rozhodně nechybí punc originality. Vystřelený predátor tiše proplouvá pod zemí a jen svou hřbetní ploutví prozrazuje polohu. Pokud narazí na nepřítele, je tento nebožák za několik vteřin ve žralokových útrobách a hladová bestie brzy pokračuje k další oběti. Jde spíše o podpůrnou zbraň, která vám uleví od pár nepřátel, zvláště těch schovaných ve věžích.

Ke standardní výbavě musíme zařadit také granáty, které jsou opravdu mocným spojencem. Jsou částečně naváděné, a pokud zasáhnou nepřítele (ale třeba i budovu), přisají se na svůj cíl a během několik vteřin ho sprovodí ze světa. Využijete je především při likvidaci raketometných věží, kasáren a budov, ve kterých se mnohdy nepřátelé ukrývají. Komu by nestačily tyto likvidační prostředky, může použít ještě pár méně standardních pomocníků. Tak třeba černá díra, přesněji řečeno Nejmenší černá díra na světe. Takto autoři pojmenovali velký černý „koláč“, který do svého středu vtahuje všechny nepřátele z blízkého okolí. Velmi snadno se svých pronásledovatelů zbavíte také pomocí vývrtky. Ne, nebudete otvírat láhve a opíjet s nimi celou armádu. Místo toho ji zavrtáte do země, uchopíte za držadla a celý svět otočíte vzhůru nohama. Následuje exkurze nepřátel do mraků a za chvíli jejich poměrně rychlý a tvrdý návrat na zem. Do davu se také hodí velká pěst, která skolí každého na jeden úder, nebo hypnotizační kapsle. Ta natolik zblbne protivníka, že začne pálit do vlastních řad. U sebe můžete mít bohužel vždy pouze tři zbraně a několik speciálních doplňků. Ale popravdě řečeno, většinou to bohatě stačí.



Sranda jak má být

Příběh hry se postaral o opravdu různorodá prostředí a rozmanité úkoly. I když většinou půjde o likvidaci všech vojáků, najdou se tu i nápaditější. Například obrana vesnice před náletem vzducholodí, záchrana domorodců a jejich návrat domů či zničení nepřátelských robotů. Zcela mimo jsou mise v kulometné věži, ve které musíte odrazit útok desítek vojáků. Občas získáte také jetpack čili (dřevěně přeloženo) tryskový batoh. S ním se pochopitelně zcela mění strategie při boji a vůbec celé pojetí mise.

Dosud by byl Armed and Dangerous jen celkem povedeným titulem s nevšedními zbraněmi a zajímavými úkoly. Ne že by nám to nestačilo a po pravdě někteří tvůrci by se s takovým výsledkem jistě rádi spokojili. To by to ovšem nemohli být autoři Giants: Citizen Kabuto, aby nepřišli s něčím víc. Tou pomyslnou třešničkou na dortu se zde stal vynikající humor, který prostupuje celou hrou. Hned úvodní video napoví, že tahle hra není pojata úplně vážně. A podobné je to i s dalšími videi ve hře. Dočkáte se několika narážek na známé filmy, perfektní scénky s hlídačem brány, který požaduje klíče (keys) a místo nich dostane polibek (kiss), robotičtí ochránci zeleniny a mnoho dalšího. Nutno při této příležitosti podotknout, že znalost angličtiny je opravdu nutná, protože bez pochopení vtipů se okradete o to nejlepší na celé hře. České titulky by tedy opravdu nebyly k zahození.

Tak a jsme ve finále. Jak na nás tedy Armed and Dangerous zapůsobil? Kromě několika výtek, z nichž ta největší směřuje k délce (či spíš krátkosti) hry, jde o dost povedenou akci. Grafika je velmi slušná, ovládání dokonalé a svou obtížnost si najde skutečně každý. Jo, kdo umí, ten umí. Už jsme docela zvědavi na to, co nám Planet Moon Studios nabídnou příště.




CS24


Výrobce: Planet Moon Studios

Vydavatel: LucasArts

Minimální konfigurace: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 4,3 GB, 32MB 3D karta

Doporučujeme: CPU 1,5 GHz, 512 MB RAM, HDD 4,3 GB, 64MB 3D karta

Multiplayer: ne

Internet: http://www.lucasarts.com/products/armedanddangerous/
Verdikt: Výborná akce s trochu netradiční partou a spoustou humoru navrch.

Hodnocení: 84 %

Autor článku