Hlavní navigace

Assassin´s Creed 2 (Xbox 360)

23. 11. 2009

Sdílet

Přichází Ezio, hrdina druhého dílu Assassins Creed 2, jehož úkolem je provraždit si cestu Itálií 15. století. Zda se mu to podaří a pomstí se, je jen na vás.

Studio Ubisoft se zřejmě poučilo ze svých chyb, naslouchalo fanouškům hry a sem tam také cosi opsalo od ostatních studií. Díky tomu je Assassin´s Creed 2 ještě lepší, než jeho předchůdce. Hlavní hrdina není pouze anděl smrti oblečený v bílé róbě s nadlidskými schopnostmi, ale opravdový člověk. Jmenuje se Ezio a je to opravdu sympaťák. Je to bezstarostný šlechtic, který si nedělá hlavu s politickými machinacemi, které se kolem něj dějí a stejně tak je mu ukradená angažovanost jeho rodiny. To ho však vtáhne do situace, která je mu velice nepříjemná. Ezio není zajímavý jen díky skvělému dabingu s italským akcentem, za který může Roger Craig Smith (dříve daboval třeba Chrise Redfielda v Resident Evilu 5), ale také jeho pohyby. Většina postav ve hře vypadá jako unavené loutky se smutnýma očima, ale Ezio je živý. Jeho flirtování se šlechtičnami, titul rodiny ve Florencii, nebo jeho přítel Leonardo Da Vinci; vše je skvěle animované a vy si můžete příběh skvěle vychutnat.

Assassins Creed 2

Hru stále pohání série vražd, ale už nemáte takový pocit, že se vše pořád opakuje. Není to o tom, že dokola sbíráte znalosti o cíli a poté ho zavraždíte. Assassin´s Creed 2 klade důraz jak na znalosti světa, vývoj postavy a příběh, tak na vraždění všech okolo. Příběh je totiž důležitou součástí hry a jeho znalosti se vám v průběhu rozhodně budou hodit.

Assassins Creed 2

Assassin´s Creed 2 spoléhá na sbírání předmětů z vedlejších úkolů. Ze začátku je to spíše k smíchu. Sbírání peří, pokladnic, plakátů s portréty hledaných osob a prozkoumávání "viewpointů" mohou ze začátku sloužit jako odvedení pozornosti od hlavní dějové linie a jako prostředek k vyblbnutí - nevypadá to důležitě. Později však tyto předměty nahradí sbírky ničivých zbraní, zbrojí, oblečení, obrazů a map. Asi tak od půlky hry můžete také "sbírat" domy a obchody, které vám generují peníze (jako to bylo například v GTA) a objeví se také obtížnější vedlejší úkol, skládající se ze šesti částí, na konci kterého můžete získat Altairovu zbroj z 12. století. Vše je samozřejmě pouze fiktivní.

Assassins Creed 2

Ve skutečnosti totiž nejste Ezio, ale Desmond Miles, barman 21. století, připojený k superpočítači, který prozkoumává a katalogizuje jeho vzpomínky, uložené v hlubinách jeho DNA. Desmond je potomek jak Ezia, tak Altaira, který je jeho předkem a vy se v misích snažíte pouze odkrývat události, které se staly a objasnit tak světové konspirační teorie.

Assassins Creed 2

Jak prozkoumáváte města a odkrýváte jejich tajemství, superpočítač jménem Animus, ke kterému je Desmond připojený, zaznamenává více a více informací o lidech a místech, která jste prozkoumali. Jako motivace k hraní je to vynikající, hlavně díky dávce historických faktů, které hra mísí s fiktivním dějem.

Assassins Creed 2

O ději raději nebudu nic psát, protože spoilery nemá nikdo rád, a kdo chce vědět, o čem to je, si to určitě najde na internetu. Můžete se však spolehnout na šanci projít si po dohrání všechny oblasti znovu, dodělat si úkoly, které jste nestihli a posbírat sběratelské předměty, jako byly v první dílu vlaječky. Díky tomu u hry vydržíte opravdu dlouho a spousta lidí bude pobíhat po městech a hledat ten poslední díl, aby měli kompletní sbírku všech map.

Assassins Creed 2

I když si první Assassin´s Creed koupilo více než milion lidí, pouze pár by řeklo, že byl bez chyby. Začalo to skvěle a akce byla strhující. Mise však trpěly svými neduhy – opakovaly se, často byly nudné a při sebemenší chybě se musely opakovat, což mnoha hráčům hru velice znepříjemnilo. Druhý díl navazuje těsně po konci posledního, ale obouvá se do nových bot. Už žádné mise, které budete hrát desetkrát, žádné stejné úkoly. Herní engine potkalo mnoho příjemných změn a i příběhová linie, postavy, vedlejší úkoly a předměty byly změněny tak, aby vše dávalo smysl a bylo to ještě zábavnější. Ubisoft si s Assassin´s Creedem 2 opravdu pohrál a my už jen můžeme doufat, že port verze na PC bude stejně dobrá, ne-li lepší, jako konzolové verze.

Assassins Creed 2

PRO: Skvělý příběh; dabing a herní příběh vytvářejí dokonalou symbiózu, díky které je hra naprosto originální.

PROTI: Není moc na co si stěžovat; hra je fakticky tak dobrá.

VERDIKT: Skvělé rozhovory, spousta akce, parádní animace a dabing, co si přát víc. Pokud si některá hra zaslouží pozornost, je to právě Assassins Creed 2. Jste-li vlastníkem některé z konzolí, pospíchejte do obchodu a doufejte, že tam hra ještě bude. Pokud čekáte na Pc verzi, budete si muset ještě počkat. Vydání zatím není známé. Uvádí se 31. březen příštího roku, ale například server Play.com uvádí, že bude k dostání 26. února. Rozhodně se však dočkáme, a to je důležité.

HODNOCENÍ: 90%

PLATFORMA: PC, Xbox 360, PS3, DS

Assassins Creed 2

 

 

 

Autor: John Davison, GamePro.com

Překlad: David Kindl

 

Graf ceny produktu Assassins Creed 2 poskytuje server Heureka.cz

Byl pro vás článek přínosný?