Hlavní navigace

Asus nabídne netbooky s Google Android

23. 2. 2009

Sdílet

 Autor:
Asus vyvíjí netbook s operačním systémem Google Android, který je znám zejména z chytrých mobilních telefonů. To je další konkurencí pro Microsoft.

V současné době využívají malé a lehké netbooky hlavně operační systém Windows XP Home (Vistu by neutáhly), v menší míře také odlehčené distribuce Linuxu. Asus se nyní chystá s tímto stavem zamíchat uvedením netbooku s operačním systémem Google Android, který byl jinak primárně vyvinut pro výkonnější mobilní telefony (smartphony). Společnost je známa jako ta, která celý trh s netbooky vlastně rozhýbala, když uvedla svůj slavný Eee. 

Asus nyní potvrdil, že už vyčlenil vývojáře pro zkonstruování netbooku se systémem Google Andoid, měl by být hotov před koncem roku.

Toto je také další krok ve snaze Google narušit dominanci Microsoftu na trhu kancelářských aplikací a uživatelských operačních systémů. Prvním krokem bylo uvedení zdarma poskytovaného balíku kancelářských aplikací Google Apps (respektive Google Docs).

Výhodou Google Andoid by mohl být plynulý chod, protože je to poměrně lehký systém navržený pro méně výkonné přístroje, přitom nabízející plnou funkcionalitu jako Windows XP, zejména z hlediska toho, co se od netbooků hlavně požaduje, tedy psaní dokumentů, tabulkový procesor, email, surfování po internetu, hardwarově nenáročné 2D hry, video a hudba. Android je také otevřený operační systém, takže rychle roste množství zdarma či levně pro něj nabízených programů a her.


Asus Eee