Hlavní navigace

Asus oživil XG Station

19. 5. 2008

Sdílet

Asus oživuje svůj koncept externí grafiky přezdívaný také XG Station. Podle spolenčosti je vše již téměř hotové a nabídne dokonce SLI. Jak vám ale v zápětí vysvětlím, tak to celé má obrovský háček.

Trocha marketingu neuškodí

Nejprve se podívejme na samotný produkt. Celé zařízení vypadá jako krabička s jedním vstupním kabelem, který připojíte do Express Card slotu a s dvojicí DVI výstupů a TV-out. Uvnitř krabičky se totiž ukrývá plnohodnotná GeForce 8600GT 256MB (mohou tam být i dvě v SLI). Vše je doplněné o displej a regulátor, se kterým můžete karty taktovat (tento panel nabízí Asus i k některým běžným kartám). Celé je to určené například jako doplněk k notebooku pro hraní počítačových her. Teď se ale podívejme, kde je háček celého řešení, u něhož stále není jisté, zda se někdy dostane na trh a za jakou cenu.

V čem je zakopaný pes

Jak asi víte, tak moderní grafické karty používají pro komunikaci rozhraní PCI Express x16 (v dnešní době dokonce revize 2.0), které nabízí datovou propustnost 8GB/s (opravdu se jedná o gigabajty, nikoliv gigabity), revize 2.0 dokonce 16GB/s. Nejmodernější grafické karty samozřejmě nevyužijí celou kapacitu, ale pouze část (například GeForce 9800GX2 reálně okolo 6GB/s) a revize 2.0 je tak pouze příprava na budoucnost a na dnešní karty nemá přes veškeré marketingové řeči vliv.



A nyní si vezměte, že grafické karty nVidia GeForce 8600GT, které má externí řešení Asus XG Station používat, budou mít k dispozici pouze PCI Express x1 v revizi 1.1, což činí datovou propustnost pouze 250MB/s, to je odhadem 8x méně než tato karta potřebuje. Tím se neuvěřitelným způsobem degraduje její výkon, který bude přibližně osminový (úroveň GeForce 4 MX).

Do toho si vezměte, že při použití SLI, které řešení Asusu má také umět, bude mít druhá karta také pouze PCI Express x1 konektor. Tím by se měl výkon teoreticky zdvojnásobit. Jenže i zde je háček. XG Station je k počítači připojena přes Express Card slot, jehož maximální propustnost je 2,5Gbit/s, tedy o maličko více než 250MB/s. Co z toho vyplývá? Že druhá grafická karta přinese o tolik větší výkon, jako je 2,5Gbit/s větší než 250MB/s (přibližně 15%). Kvůli tomu ze dvou externích GeForce 8600GT vytáhnete výkon +- na úrovni pravěké GeForce FX 5200. Už chápete, proč je řešení Asus od základu špatné?

Tímto jsem projekt Asus XG Station nechtěl úplně shodit, jen ukázat na jeho chyby. Stále věřím, že při vyřešení datové propustnosti se může jednat o velmi zajímavou věc.

K přečtení také doporučuji vedlejší novinku o podobném projektu ATI Lasso, kde celou problematiku dále rozebírám.

- - Tomáš Šulc