Hlavní navigace

Asus představí konkurenci pro iMac

20. 11. 2008

Sdílet

Společnost ASUSTeK Computer dnes oficiálně představí nový osobní počítač Eee Top. Koncepce tohoto stroje bude „all–in–one“, veškeré komponenty tak budou umístěny v jednom kompaktním bloku s LCD displejem.

Společnost ASUSTeK Computer dnes oficiálně představí zcela nový osobní počítač Eee Top. Koncepce tohoto stroje bude „all–in–one“, což znamená, že veškeré komponenty budou umístěny v jednom kompaktním bloku s LCD displejem. Eee Top je zřejmě nové jméno pro zařízení, jež Asus dříve označoval Eee Monitor. Počítač bude disponovat 15,9´ palcovou dotykovou obrazovkou, procesorem Intel Atom 1,6 GHz a bude používat operační systém Windows XP. Asus již dokonce na svých webových stránkách nabídnul specifikace obou modelů tohoto počítače. Jedná se o ET1603 a ET1602.




Model ET1603 je navržen jako dražší varianta a bude obsahovat grafickou kartu ATI HD3450 a baterii, jež umožní snadné přenášení zapnutého počítače. Hmotnost zařízení bude podle společnosti ASUS 4,4 kilogramy.




Verze ET1602 nebude disponovat baterií ani vylepšenou grafikou, nicméně ostatní části budou stejné jako u předchozího modelu, což znamená, že počítač bude mít 160 GB pevný disk, 1 GB operační paměť typu DRAM, Wi-Fi, 1,3 MPx webovou kamerku, dva reproduktory s výkonem 4 W a samozřejmě několik USB portů pro připojení externích zařízení a audio konektory.

Cena zařízení zatím není známá, nicméně podle použitých komponent, jež odpovídají netbookům, lze odhadovat, že nebude nijak extrémně vysoká. Pro srovnání uveďme, že Apple iMac disponuje procesorem Intel Core 2 Duo 3,6 GHz a 20´, respektive 24´ palcovou obrazovkou.
Podobný produkt společnosti Dell – XPS One se dodává také ve 20´ a 24´ palcové variantě a zákazník si může vybrat z procesorů Intel Core 2 Duo nebo Intel Core 2 Quad.



Ceny těchto zařízení jsou podobné, Apple iMac začíná zhruba na 26 000 Kč. Nejlevnější varianta Dell One se na zahraničních obchodech prodává v přepočtu za 22 000 Kč. Jak je vidět, cena nového zařízení bude klíčová, protože výkonem nemůže nový počítač konkurenci předstihnout, ovšem to zřejmě není účel.

- - Ondřej Pilát

Byl pro vás článek přínosný?