Hlavní navigace

Asus představil GeForce 9800GT Matrix

7. 9. 2008

Sdílet

Společnost Asustek oficiálně představila svoji novou grafickou kartu GeForce 9800GT v provedení Matrix. Ta má nedávno představený chladič "jedinečných vlastností".

Nejprve začněme od specifikací. Karta je samozřejmě postavena na jádře NVIDIA G92, ale pouze se 112 aktivními unifikovanými shadery. V základním nastavení běží na základních frekvencích 600MHz jádro, 1500MHz unifikované shadery a 1800MHz 512MB GDDR3 paměti připojené přes 256-bitovou sběrnici, ale v případě potřeby maximálního výkonu se karta dokáže přetaktovat pomocí přibaleného softwaru až na 750MHz jádro, 1753MHz shadery a 2000MHz GDDR3 paměti.

To však není vše, co přibalený software ke kartě umí. Jde pomocí něj i měnit napětí na jádře či pamětech, což běžné taktovací utilitky obvykle nenabízí. Stejně tak lze monitorovat i odběr karty.

Specifický je i chladič, který už Asus představil a reprezentuje všechny karty Matrix edice. Ačkoliv je díky malé turbínce aktivní, v klidu se na kartě úplně vypíná, a karta běží v pasivním režimu. Zapíná se pouze ve 3D, má automatickou regulaci otáček podle teploty, ale nic vám nebrání ani v manuální regulaci opět přes přibalený software.

Všechno to zní perfektně, že? Asus sice cenu ani dostupnost ještě neoznámil, ale cena bude jistě s přirážkou a nabízí se otázka, zda je to všechno vlastně třeba. Vždyť i průměrně zdatný uživatel si kartu dokáže po přečtení návodu na internetu přetaktovat a stejně tak regulace otáček není problém i v mnoha freewarových utilitách.

- - Tomáš Šulc