Hlavní navigace

Asus Radeon HD3870X2 ROG

25. 1. 2008

Sdílet

Společnost Asus představila svůj vlastní Radeon HD3870X2. Ten se od referenčního designu AMD dost odlišuje, mimo jiné má upravené chlazení nebo čtyři DVI výstupy.

Jak již bylo několikrát psáno, ATI Radeon HD3870X2 není nic jiného než dva Radeony HD3870 slepené v jednu kartu. I přestože jsou čipy osazené na jedné desce, karta se pořád chová jako dvě. Toho se rozhodla využít společnost Asus a svoji verzi HD3870X2 ze série Republic of Gamer (ta nejlepší série, kterou Asus vyrábí) osadila rovnou čtyřmi výstupy na monitor plus TV Out. Využití takového řešení je v praxi ovšem dosti omezené a to zvláště u hráčů (a burzovní makléř takto výkonnou kartu nepotřebuje).

Velké množství DVI však není jediná přednost této karty. Ta má mimo jiné i vyměněný chladič, který má sice dva ventilátory, ale ty jsou oproti referenčnímu ventilátoru větší a otáčí se menší rychlostí (jsou tedy i tišší). I samotný heatsink je o něco větší. Frekvence obou čipů RV670 však nechal Asus základní, jádro běží na 825MHz, celkem 1GB GDDR3 pamětí běží na 1800MHz.

Ke kartě je přibalená hra Company of Heroes: Opposing Fronts. Cenu ani dostupnost nového přírůstku do řady Republic of Gamer zatím výrobce neoznámil.

- - Tomáš Šulc

CS24