Hlavní navigace

Ať žijí pevné disky. Proč HDD ještě nejdou do nebe?

22. 8. 2024

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Navzdory oslnivým výhodám SSD disků mají pevné disky pořád svůj význam.

Jde-li o data, HDD nabízejí jeden z nejlepších poměrů ceny a výkonu, přičemž s vyšší kapacitou se tato hodnota ještě zvyšuje. Budeme-li se bavit o kapacitách 4 TB a vyšších, cenovou výhodu HDD oproti SSD jednoznačně pocítíte. Zatímco 1TB SSD je dnes často jen o něco dražší než srovnatelný HDD, 4TB SSD může stát od 200 do 300 dolarů (4500–6800 Kč), zatímco 4TB HDD lze pořídit za zhruba 80 až 120 dolarů (1800–2700 Kč).

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Cena však není jedinou výhodou HDD. Pro dlouhodobější ukládání dat jsou pevné disky ještě k tomu spolehlivější. Velké digitální soubory (např. videa) a rozsáhlé sbírky (např. fotografie) lze na HDD bezpečně archivovat roky, zatímco data na neaktivních SSD se mohou časem ztratit, protože z disků unikají elektrony.

Ještě před několika lety slibovala paměťová cache zařízení Intel Optane způsob, jak zlepšit výkon pevných disků tím, že poskytne vyrovnávací paměť, která překoná „úzké hrdlo“ mezi pevným diskem a procesorem. Bohužel zařízení Optane již nejsou k dispozici. Mezitím tuto mezeru zaplňují hybridní pevné disky – například řada Exos od společnosti Seagate. Využívají několik GB paměti flash jako interní mezipaměť, což účinně snižuje rychlostní deficit ve srovnání s SSD.

CS24

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Ale upřímně řečeno, ne vždy potřebujete superrychlý disk. Jistě, pokud jde o rychlost čtení a zápisu SSD stále vynikají, ale určitě si dokážete představit několik situací, kdy špičkový výkon při přenosu dat není zrovna prioritou. Například nízkorozpočtový DYI počítač, který bude pouze streamovat Netflix. Když se vzdáte drahého SSD, můžete uvolnit prostředky na jiné důležité upgrady – například více paměti RAM nebo lepší procesor –, které by mohly lépe vyhovovat výkonnostním potřebám konkrétního stroje.

SSD tu zůstanou, protože jsou rychlé – ale HDD tu zůstanou také, proto, že nabízejí dvě důležité výhody: lepší poměr ceny za gigabajt a spolehlivější dlouhodobé ukládání dat. Ve spojení s hybridní technologií zůstávají HDD rozumnou volbou pro ty, kteří dbají na svůj rozpočet, a pro ty, kteří jsou ochotni dělat kompromisy.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.