Hlavní navigace

Audacity nabízí zdarma nové AI nástroje pro práci s audiem

5. 1. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Vyzkoušejte si bezplatný přepis audia, generování hudby nebo dělení písniček na jednotlivé instrumenty.

S příchodem počítačů s umělou inteligencí si budete klást otázku: Co s nimi mohu dělat? Tvůrci Audacity už mají odpověď. Vydávají nástroje pro AI na čipu využitelné ke generování hudby nebo přepis audia.

Pokud využíváte AI pro rozhodování, zkreslila už nějakou odpověď?

Intel použil Audacity jako předváděcího partnera při popisu architektury Meteor Lake (nyní přeznačené na Core Ultra) v Malajsii a předvedl některé z nástrojů, které jsou od pondělka rovněž oficiálně k dispozici. Nástroje využívají OpenVINO, open-source toolkit, ovšem optimalizovaný pro potřeby Intelu. (Bohužel, OpenVINO byl optimalizován pouze pro čipy Intel Core 11. generace a novější, a pro Arm – nikoliv pro AMD nebo jeho Ryzen AI).

Nové AI nástroje Audacity zahrnují:

  • Potlačení šumu, filtrující šum v pozadí pocházející z hudby a z konverzace.
  • Přepis, poháněný nástrojem Whisper.cpp, který dokáže přepisovat slova do separátní stopy pod audio stopu i (samostatně) do externího souboru.
  • Generování hudby, které využívá funkce Stable Diffusion a Riffusion ke generování hudby z textového příkazu nebo z existující hudby.
  • Rozdělení skladby, schopné rozložit ji na stopy jednotlivých nástrojů, včetně vokálů.

Problémem je, že tyto nové AI nástroje, kromě procesorových omezení, vyžadují nainstalovanou jednu konkrétní starší verzi Audacity, a to Audacity 3.4.2. Společnost Audacity už zveřejnila i seznam instalačních pokynů pro přidání nových nástrojů, které jsou ale jinak poměrně jednoduché.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Ze stránky pro instalaci je třeba stáhnout Audacity 3.4.2 a také dva soubory: Audacity-OpenVINO-Module-3.4.2-R1.zip a openvino-models.zip. Pokud se stahováním AI modelů začínáte, mějte na paměti, že mají značnou velikost: soubor s modely má 1,92 GB. 

ICTS24

Soubory pak musíte zkopírovat do složky, ve které je nainstalován program Audacity, a poté spustit Audacity.exe. Uvnitř programu Audacity přejděte do nabídky Úpravy>Předvolby a změňte hodnotu mod-openvino na „Povoleno“. Poté budete muset Audacity zavřít a znovu otevřít.

Po dokončení tohoto úkonu budete mít nyní k dispozici jeden z prvních nástrojů AI PC! Užijte si to!

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.