Hlavní navigace

Aukce uměleckých děl vynesla přes 420 tisíc korun na pomoc postiženým DMO

Sdílet

Artforum 2007 - benefiční aukce, která se začátkem března uskutečnila v paláci Žofín, obohatila konto Sdružení pro komplexní péči při dětské mozkové obrně celkovou částkou 420 150 korun.

CS24

V Praze se 7.3.2007 v paláci Žofín uskutečnil již devátý ročník Benefiční aukce projektu ArtForum, kterou uspořádala akciová společnost ICZ ve spolupráci s galerií Vltavín. Licitátorem aukce byl Martin Zeman. Během slavnostního večera bylo vydraženo celkem 33 uměleckých děl významných českých výtvarníků a fotografů. Výtěžek aukce, který dosáhl částky 424 150 korun, poputuje na konto Sdružení pro komplexní péči při dětské mozkové obrně.


Slavnostní večer byl zároveň připomínkou desátého výročí vzniku virtuální galerie ArtForum. Její ředitel Petr Kraus při této příležitosti poděkoval duchovnímu otci galerie Zdenku Jirkovcovi, předsedovi představenstva společnosti ICZ. „Když Zdenek Jirkovec přišel před deseti lety s myšlenkou internetové galerie umění, byla to myšlenka snad až příliš odvážná – ale prosadila se, stejně jako tyto pravidelné benefiční aukce,“ řekl Petr Kraus.

Za nejvyšší částku, 39 tisíc korun, byla vydražena skleněná plastika s názvem MIKROSVĚTY V ČERVENÉ od Bohumila Eliáše. Dílem prodaným za druhou nejvyšší částku, 32 tisíc korun, byla plastika Olbrama Zoubka s názvem DANA - TORZO.

Celý výtěžek aukce ve výši 424 150 korun předal předseda představenstva ICZ Zdenek Jirkovec prostřednictvím symbolického šeku Zdeňku Bartůňkovi, zástupci ředitele Sdružení pro komplexní péči při dětské mozkové obrně, které poskytuje pomoc všem postiženým dětskou mozkovou obrnou (DMO) a jejich rodinám.

Součástí večera moderovaného Janem Čenským bylo rovněž vylosování výherců „benefiční tomboly“, do níž tradičně přispěla sklárna AJETO skleněnými objekty Bořka Šípka, nebo vystoupení skupiny THE BEATLES REVIVAL. Jednu z jejích písní doprovodil na bicí výtvarník Jiří Slíva, jehož grafika „TOP VINO“ byla ve včerejší aukci rovněž vydražena.

Slavnostní večer virtuální galerie ArtForum spojený s Benefiční aukcí se uskutečnil již podeváté. Příspěvek všech devíti dosavadních benefic na pomoc potřebným činí více než 6 milionů korun.Více informací lze nalézt na webové adrese: http://www.gallery.cz/index.html

Poznámka redakce: Blýská se na lepší časy. Přestává platit: "Člověk člověku vlkem" a bude se víc prosazovat filmové: "Musíme si pomáhat"? Snad. V každém případě můžeme poděkovat umělcům a poblahopřát dražítelům. Stránky galerie vám prozradí větší množství informací o jednotlivých dílech.

Foto: ICZ

- - Václav Maletínský

Autor článku