Hlavní navigace

AUO LCD panely možná i z Číny

28. 12. 2009

Sdílet

 Autor:
AUO plánuje výstavbu výrobního komplexu v Číně za 1,73 miliardy euro. Tedy pokud tchajwanská vládá zmírní restrikce na export technologií.

Tchaj-wan a kontinentální komunistická Čína jsou si sice geograficky blízko a vzájemné obchodní svazky jsou rok od roku intenzivnější, nicméně vláda demokratického ostrovu stále zaujímá vůči rudým soudruhům opatrné stanovisko. Což se projevuje i omezením exportu technologií, zejména investičních celků, do kontinentální Číny. To je motivováno snahou o udržení technologického náskoku, přičemž to je umocněno tím, že v ČLR není brána ochrana duševního vlastnictví vážně a když tam začne někdo vyrábět, musí počítat s tím, že mu budou technologie velmi rychle ukradeny a lépe či hůře okopírovány.

Podle informací čínských novin Commercial Times by však mohlo v prvním čtvrtletí 2010 dojít k uvolnění těchto omezení, a tedy následně ke zvýšení tchajwanských investic v lidové Číně. Tyto zprávy berou zřejmě vážně i mnozí výrobci, například tchajwanský AU Optronics (AUO), známý výrobce LCD panelů do monitorů a televizí, má už prý plány na výstavbu továrny 7,5 generace (7.5G). Investice ve výši v přepočtu 1,73 miliardy euro (~46 miliard korun) by tak mohla vést k tomu, že v Číně se budou nejen montovat televizory z dovezených obrazovek AUO, ale tyto se tam budou přímo vyrábět. A další výrobci budou pravděpodobně následovat.

Byl pro vás článek přínosný?