Hlavní navigace

Automatické čištění počítače pomocí funkce Inteligentní úložiště

26. 6. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Funkce Inteligentní úložiště, která je ve Windows 10 součástí Creators Update dokáže automaticky odstraňovat obsah složek pro dočasné soubory včetně obsahu koše.

Jedním z nejběžnějších způsobů pro uvolnění místa na disku ve vašem počítači je odstranění dočasných souborů, vyprázdnění koše a případně vymazání obsahu složky pro soubory stahované z Internetu. Problém je však v tom, že všechny tyto operace musíte dělat ručně, popřípadě tak napůl ručně za pomocí různých systémových nástrojů či programů třetích stran.

Situaci však nedávno alespoň o něco vylepšila firma Microsoft uvedením nové automaticky pracující funkce Inteligentní úložiště. Samotný název Inteligentní úložiště však není ničím novým – poprvé se totiž objevil ve Windows Phone 8.1 a předpokládalo se, že bude součástí Windows 10 už daleko dříve.

Nejnovější provedení funkce Inteligentní úložiště po svém zapnutí automaticky z operačního systému a z počítače jako takového odstraňuje přebytečné soubory. Aktuální verze tohoto nástroje sice není až tak mocná, jak bychom možná očekávali, nicméně jako první krok bezesporu obstojí.

Funkce Inteligentní úložiště ve Windows 10

Funkci spustíte tak, že otevřete okno Nastavení, kde postupně klepnete na ikonky Systém a Úložiště. V sekci Inteligentní úložiště pak přepněte přepínač do polohy Zapnuto. A to je vše! Funkce Inteligentní úložiště je nyní připravena k akci. Dále klepněte na odkaz Změnit způsob uvolňování místa, který se nachází pod přepínačem. Pomocí tohoto odkazu můžete měnit nastavení funkce Inteligentní úložiště.

Nastavení funkce Inteligentní úložiště v Creators Update

CS24

Když se podíváte na možnosti nastavení funkce Inteligentní úložiště, zjistíte, že toho na výběr příliš nemáte. Pokud se vám nějaká možnost nepozdává, pak ji jednoduše pomocí příslušného přepínače vypněte. Nastavení týkající se odstraňování souborů z koše je víceméně jasné – odpadkový koš se vyprázdní každých 30 dní. Nastavení týkající se odstraňování souborů, které aplikace nepoužívají, sice není příliš jednoznačné, nicméně předpokládáme, že se jedná o vymazávání obsahu složky C:\temp a pravděpodobně i dalších složek ve vašem operačním systému, které obsahují název „temp“.

Doufejme, že se časem funkce Inteligentní úložiště stane natolik inteligentní, aby dokázala spravovat i složku, kam se umisťují soubory stahované z Internetu. Ať je to, jak chce, v každém případě je automatické odstraňování souborů z výše uvedených dvou umístění velkou pomocí při uvolňování zbytečně zaplněného místa na disku.