Hlavní navigace

Autor nedokáže zničit svůj vlastní virus

8. 4. 2007

Sdílet

Li Jun, 25letý muž z Wuhanu ve střední Číně, byl v únoru zatčen za údajné prodávání kopií viru Panda. Podle čínské státní tiskové agentury Xinhua jde o prvního člověka zatčeného v Čině za naprogramování viru. A Symantec tvrdí, že odvedl velmi špatnou práci při nápravě škod.

CS24

Čína je místem, kde vzniká řada škodlivého softwaru, což mj. pramení z celkové neúcty k autorským právům a ochraně soukromého majetku. Počítače v Číně i dalších jihoasijských státech jsou také často nedostatečně protivirově chráněny. Proto se čínská policie snaží udělat z Li Juna exemplární příklad a donutila ho napsat program, který by jím vytvořený virus odstranil. Po jeho důkladné analýze však lidé ze společnosti Symantec tvrdí, že tento opravný program neopraví řadu z chyb v registrech, které napáchal jím napsaný červ. A co hůř, je naprosto neúčinný proti některým jeho mutacím.

Symantec provedl testy s mnoha variantami viru a proti některým je oprava jen z části účinná, proti některým vůbec. V komentáři čínské tiskové agentury se říká, že Li Jun se touto drsnou zkušeností naučil, že je mnohem lehčí napsat program k ničení, než napravit škody jím způsobené.
Virus Panda, známý také jako Fujacks a Radoppan.T, vznikl v říjnu 2006 a následně se v Číně mohutně rozšířil. Podle agentury Xinhua vydělal Li Jun prodejem viru zločincům asi 100’000 renminbi (~ 270 000 Kč dle směnného kursu), ti ho pak šířili a využívali jím získaná data. Vedle Li Juna bylo v souvislosti s tímto virem zatčeno dalších sedm lidí.
Opravný program je šířen spolu s omluvou autora, ve které stojí, že ho vytvořil pro vědecké účely (to mu tak věříme) a doporučuje uživatelům, aby si dostatečně zabezpečili své počítače.

- - Alexandr Radecký