Hlavní navigace

AVerTV TV Hybrid+FM PCI

1. 1. 2007

Sdílet

Cenově dostupný TV tuner s DVB-T příjmem a FM rádiem S příchodem Vánoc stoupá už tradičně zájem o nejrůzn...


Cenově dostupný TV tuner s DVB-T příjmem a FM rádiem


S příchodem Vánoc stoupá už tradičně zájem o nejrůznější doplňky, periferie a rozšiřující karty mezi ty v současné době nejpopulárnější patří bezpochyby hybridní TV tunery. Jedná se totiž o poměrně elegantní způsob, jak do obýváku, ložnice, pracovny či dětského pokojíčku "vpustit" vysílání DVB-T. AVerTV TV Hybrid+FM PCI je přídavná karta pro PCI sběrnici, vybavená jak analogovým, tak digitálním tunerem a přijímačem FM rádia. Kromě klasických anténních vstupů pro TV a FM signál je vybavena i jedním S-Video AV vstupem.
Vzhledem k tomu, že výrobce označuje digitální část TV přijímače jako kompatibilní s Windows XP Media Center Edition, rozhodli jsme se kartu otestovat jak s dodávaným softwarem, tak se systémem MCE. V případě programové výbavy dodávané s kartou, kterou jsme testovali jako první, doporučujeme nejprve provést aktualizaci jak ovladačů, tak softwaru pro sledování televize. S původními verzemi z přiloženého CD je totiž chod karty nespolehlivý, pomalý a obraz trpí chybami. Po aktualizaci jsme však byli naprosto spokojeni, ať už se jednalo o práci s analogovým TV nebo FM tunerem nebo s digitálním DVB-T signálem. Analogový TV signál lze ukládat do mnoha video formátů, jejichž dostupnost je dána instalovanými kodeky (mezi ty vyzkoušené patří MPEG2, DivX, Xvid a WMV) a také výkonem vaší sestavy, digitální pak pouze do formátu MPEG2, ve kterém je ostatně vysílán. Pokud kartu plánujete pro použití do MCE systému, musíte se smířit s omezením na DVB-T část tuneru. Karta totiž není osazena hardwarovou kompresí MPEG2, kterou MCE pro práci s analogovou TV vyžadují. V MCE bohužel nelze využívat ani analogový FM tuner rádio lze v tomto případě naladit pouze v digitální formě (v našich končinách nesmyslně umístěné do jednoho multiplexu s TV signálem) v kolonce Televize. Na práci s tunerem si je třeba zvyknout, protože má pomalejší odezvy a přepnutí kanálu trvá někdy až několik sekund. Připojení zvuku je realizováno pomocí interní propojky TV a zvukové karty, potřebný kabel však není součástí dodávky. Naopak v balení naleznete dálkový ovladač (bohužel nekompatibilní s MCE), FM anténu a několik redukcí. Za zmínku stojí jistě podpora HDTV rozlišení, funkce TimeShift a teletextu. Za nevýhody zase považujeme nutnost propojení zvuku interním kabelem, neboť ne všechny integrované zvukové karty mají tento konektor k dispozici, nutnost upgradu ovladačů a pomalejší odezvu.
Hybridní tuner AverTV sice nemůže konkurovat například modelům značky Hauppage vybavením, kompenzuje to však výrazně nižší cenou. Jestliže chcete hybridní řešení pro systém XP MCE, je asi lepší si připlatit a zvolit například zmíněný Hauppage (který bude mít mimo jiné i MCE kompatibilní dálkový ovladač), pokud ale sháníte jednoduché a cenové dostupné řešení pro klasické stolní PC, je AverTV TV Hybrid+FM dobrou volbou.

AVerTV TV Hybrid+FM PCI

podpora pro DVB-T i analog
cena
pro MCE pouze digitální příjem
pomalejší odezva
nutnost upgradu ovladačů
Cena vč. DPH: 1 910 Kč
K testu zapůjčila firma: BGS Levi
www.bgslevi.cz

Autor článku