Hlavní navigace

AVG díky chybě mohlo vyřadit z provozu celý počítač

14. 11. 2008

Sdílet

Podle informací amerického Computerworldu aktualizace antivirového balíčku AVG v některých případech uživatele varovala, že soubor user32.dll je infikován trojským koněm a je třeba ho odstranit (nebo ho smazala rovnou – podle nastavení). Po smazání souboru ovšem počítač při příštím spuštění již odmítal bootovat.

Podle informací amerického Computerworldu aktualizace antivirového balíčku AVG v některých případech uživatele varovala, že soubor user32.dll je infikován trojským koněm a je třeba ho odstranit (nebo ho smazala rovnou – podle nastavení). Po smazání souboru ovšem počítač při příštím spuštění již odmítal bootovat. Objevila se zpráva o chybě c0000135 a nepomohl ani pokus o obnovu systému.

Problém se týkal aktuální verze 8.0 i starší verze 7.5. Potíže ovšem podle AVG nastaly jen u některých jazykových verzí (španělské, dánské, italské, francouzské...). Anglická verze postižena nebyla. Českých uživatelů bezplatné (anglické) verze AVG 8.0 by se tak problém týkat neměl.

Na webu AVG je popsán postup, jak v případě problémů funkčnost počítače obnovit - například lze v konzoli Windows vypnout služby AVG a soubor user32.dll zkopírovat z instalačního disku. Pokud uživatel nemá instalační disk, nabízí mu AVG speciální opravnou utilitu, ta je zatím k dispozici jen pro verzi 8.0, nikoliv pro starší 7.5.

AVG samozřejmě aktualizovalo definice, takže antivir již příslušnou knihovnu nemaže. To už ale v případě nebootujícího počítače nepomůže. Americký Computerworld zaznamenal v této souvislosti mezi uživateli pochopitelnou paniku. AVG se již omluvila.

Před cca rokem měl podobné problémy antivir od TrendMicro, který také odstraňoval kritické systémové soubory v domnění, že jsou infikované...

Zdroj: Computerworld.com