Hlavní navigace

AVG otevírá mezinárodní výzkumné centrum v Brně

7. 4. 2009

Sdílet

Data získá nové centrum prostřednictvím více než 80 milionů uživatelů antivirového programu AVG.

Společnost AVG Technologies otevřela v Brně mezinárodní výzkumné centrum AVG Malware TRAP Centrum, zkráceně M-TRAP, kde TRAP znamená Trending, Reporting, Analysis, and Prevalence. Úkolem centra má být shromažďovat a poté analyzovat informace o škodlivých programech a jejich šíření na internetové síti.

Náklady na pracoviště se podle AVG pohybují zhruba ve výši 10 milionů korun. Tým projektu AVG Malware TRAP Centrum nyní zaměstnává pět počítačových odborníků, později přibudou další. Příležitost zde najdou také studenti. Tým vede Američan Ryan Hicks.

Firma na celém projektu spolupracuje s Fakultou informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Pracoviště M-TRAP funguje v prostorách fakulty.

CS24

„M-TRAP bude hledat vzájemné souvislosti a způsoby, jak vyvinout ještě lepší metody detekce a prevence šíření škodlivých kódů. Výsledky výzkumu využijeme při vývoji nových technologií pro efektivní boj s počítačovými viry,”řekl technický ředitel AVG Technologies a hlavní iniciátor projektu Karel Obluk. Malware bude spouštěn a analyzován v karanténním prostředí; další náplní centra bude sledování rychlosti a způsobu šíření různých typů virů po celém světě.
Brněnské centrum je jedním ze tří pracovišť firmy AVG Technologies , které se nyní odhalováním škodlivých kódů zabývají. Další dvě jsou na východním a západním pobřeží USA, přičemž M-TRAP by se v budoucnu měl stát páteří těchto datových center.