Hlavní navigace

AVG zablokovalo Windows XP

13. 11. 2008

Sdílet

Jste uživateli Windows XP a antivirového programu brněnských programátorů AVG Technologies? Pak se vám možná stalo, že AVG zcela zablokovalo operační systém.

Chyba se objevila s jedním z posledních updatů pro AVG verze 7.5 a 8.0. Ta způsobila, že ve Windows XP byl velmi důležitý soubor user32.dll ve složce Windows\system32 označen za infikovaný trojským koněm Generic9.TBN, a antivirový program vám ukázal varovné okno. Pokud jste v něm zadali, aby byl soubor vyléčen, tak AVG poradilo, abyste soubor smazali, což ovšem znamená vážný problém.




Následkem toho jste si totiž způsobili, že se nemůžete po restartu přihlásit k počítači. Pokud jste jedním z těchto uživatelů, máme pro vás řešení. Tím je vložit do optické mechaniky instalační CD od Windows XP a zvolit možnost opravit systém. Tím se smazaný soubor obnoví a vy se opět dostanete na svůj počítač. Popřípadě pokud jste zdatnější, nastartujte z nouzového CD a soubor do adresáře system32 dohrajte.

Programátoři z AVG Technologies se všem poškozeným uživatelům omlouvají a problém už byl samozřejmě vyřešen, stačí jen aktualizovat antivirový program.

- - Tomáš Šulc