Hlavní navigace

Avi2DVD 0.4.3 beta

1. 4. 2006

Sdílet

Licence: freeware Domovská stránka: www.trustfm.net Avi2DVD je povedenou alternativou k drahým aplikacím pro konverz...


Licence: freeware
Domovská stránka: www.trustfm.net

Avi2DVD je povedenou alternativou k drahým aplikacím pro konverzi DivX souborů do některého z formátů, které přehraje jakýkoli DVD přehrávač. Jedná se o freeware, který zpracuje soubory AVI, MKV nebo OGM tak, aby odpovídaly formátu DVD, VCD nebo SVCD. To vše poměrně jednoduše na pěti záložkách, které jsou postupně seřazeny od zvolení zdrojového souboru až po konverzi. Slovíčko "poměrně" jsem do předchozí věty napsal zcela záměrně, protože než se naučíte nastavit všechny náležitosti, uvidíte spoustu varovných hlášení.
Ale pěkně po pořádku. Na začátku projektu stojí samostatný soubor s filmem v některém podporovaném formátu. Na druhé záložce si vyberete výstupní formát, poměr stran, audio bitrate nebo dělení do kapitol. Další záložka skrývá nastavení kodeků, jímž se nemusíte vůbec zabývat, pokud nejste v tomto směru dostatečně pokročilí. V dalším kroku určíte titulky. Vložit můžete ne jedny, ale rovnou tři soubory ve formátu TXT a SRT v různých jazykových mutacích. Na poslední záložce je možné spustit nástroj pro tvorbu DVD menu s tlačítky pro výběr kapitol, jazykových mutací a titulků. Na konci kliknete na tlačítko spouštějící konverzi. Pokud jste splnili všechny náležitosti, dočkáte se za nějaký čas finálního výrobku, tedy videa ve zvoleném formátu, připraveného k vypálení.
Na poprvé se vám možná všechna nastavení nepovedou a uvidíte spoustu roztodivných chybových hlášení, naštěstí je však Avi2DVD standardně k dispozici v mnoha lokalizacích, mezi nimiž nechybí ani čeština.

Icon Tweaker 1.1

Licence: freeware
Domovská stránka: joost.endoria.net

Systémové ikony jsou sice v "XPéčkách" poměrně pěkné, ale standardní žluté složky a hranatý "Tento počítač" mohou nejednomu uživateli připadat nudné a nezajímavé. Právě proto existuje na softwarovém poli spousta aplikací, které dokáží kompletně změnit vzhled vašich oken, samozřejmě včetně ikon. Pokud se vám však standardní vzhled Windows XP líbí, ale rádi byste čas od času jednoduše (a hlavně levně) změnili ikony, pak je pro vás možná právě Icon Tweaker tou správnou volbou. Jedná se o freeware, takže ho můžete minimálně bez rizika vyzkoušet.
Hlavním stavebním prvkem jsou tematické balíčky, které kompletně změní vzhled všech podporovaných ikon. Jsou to systémové ikony na ploše, adresáře, diskové, síťové i přenosné jednotky a některé typy souborů. Pokud si chcete s nastaveními více vyhrát, není problém změnit pouze ty ikony, které chcete. Je možné také kombinovat několik témat, vytvořit svoje osobní, a to následně uložit. Ikony můžete získávat ze souborů EXE nebo DLL. Návrat k předchozímu nastavení je více než jednoduchý. Aplikace si je pamatuje, tudíž můžete vrátit všechny změny jediným kliknutím na správný příkaz. Pro rozšíření pole působnosti Icon Tweakeru je zde podpora zásuvných modulů, které lze bezplatně získat na stránkách výrobce. Pomocí těchto plug-inů změníte ikony dokumentů MS Office, souborů s archivy, webových dokumentů nebo obrazových souborů Photoshopu.
Uživatelské prostředí není vůbec složité a po chvíli zkoumání zjistíte, co a jak. Tlačítka v nástrojové liště nejsou úplně obvyklá, takže je dobré seznámit se s jejich funkcemi. Co jim chybí v názornosti, dohánějí barevností. V případě pochybností je připravena anglická nápověda, která by měla všechny problémy vyřešit.

CloneDVD Mobile 1.0.5.2

Licence: shareware, 39 dolarů
Domovská stránka: www.slysoft.com/en/clonedvd-mobile.html

CloneDVD od společnost SlySoft (existuje i stejnojmenný program od Elaborate Bytes) už známe poměrně dlouho. Sice neumí překonávat ochranu DVD, ale ve spolupráci s AnyDVD od stejnojmenné firmy si poradí i tam, kde oblíbený DVD Shrink hlásí chyby. S rozmachem všelijakých mobilních zařízení schopných přehrávat některý z video formátů přišel Slysoft nedávno s novou verzí CloneDVD s přívlastkem Mobile. V okamžiku psaní této recenze byla aktuální verze 1.0.5.2, ale jelikož se jedná o nový software, verze se mění téměř každý týden. Doporučuji tedy sledovat internetové stránky výrobce.
Mobilních zařízení, která v současnosti aplikace podporuje, je poměrně dost, další budou jistě přibývat. Nyní je na výběr Apple iPod Video, Archos AV 700, Creative Labs ZEN Vision, iAudio X5, Motorola V710 a E815, Nokia 6630 a 9300, Sony Ericsson K750i nebo W800i, Sony PSP a Windows Mobile Smartphone. Pokud váš telefon podporuje některý z mobilních formátů videa 3GP, MP4 nebo 3G2, můžete zkusit štěstí a zvolit typově co nejbližší výrobek. Nevím však, jestli byste chtěli sledovat DVD třeba na Nokii 6230 v rozlišení 128 x 128. Dále je možný převod do klasických komprimovaných formátů jako DivX, XviD, AVI nebo MP4. Po zvolení zařízení je práce s programem už stejná jako s klasickým CloneDVD. Vyberete si zdroj, tedy složku s videem přímo na DVD, nebo již na pevném disku. Po otevření DVD titulu si zvolíte požadovanou stopu, z ní ještě můžete odstřihnout libovolný kus ze začátku nebo konce filmu (s přesností na kapitoly) např. závěrečné titulky. Na další obrazovce je výběr ze zvukových stop, nakonec je nutné nastavit kvalitu výstupu. Budete-li posouvat ukazatele kvality, dozvíte se, jakou velikost můžete od finálního produktu očekávat. Velikost je samozřejmě ovlivněna také přístrojem, pro který bude probíhat konverze. Osobně jsem zkoušel převod Hvězdných válek (epizody 3) na svůj SE K750i. Při nastavení nejvyšší kvality vychází 1 MB na jednu minutu filmu. Kvalita je na tak malý displej dostačující, v některých scénách je však patrné "rozčtverečkování" obrazu. Na sledování při cestě do práce to však stačí. Kvalita zvuku je rovněž uspokojující.
Osobně mě CloneDVD Mobile velice mile překvapil, a to i přesto, že se bohužel jedná o shareware. Zkušební verze je plně funkční a vydrží 21 dní. Pak budete muset do jeho používání investovat 39 dolarů.

Krteček 1.6

Licence: freeware
Domovská stránka: alahomora.chytrak.cz

Ne, opravdu to není hra na motivy Krtečka a jeho nových kalhotek. Krteček je jedna z aplikací, které jsou zaměřeny na bezplatné odesílání SMS z internetu. Pokud jste (jako já) přikovaní osm hodin pracovní doby k počítači s neomezeným připojením k internetu, jistě na příchozí SMS odpovídáte alespoň prostřednictvím portálů jednotlivých mobilních operátorů. Když však píšete SMS často a navíc do různých sítí na různá čísla, hodil by se nějaký program, který si zapamatuje čísla vašich kamarádů a sdruží všechny SMS brány pěkně do jedné. A právě tím se Krteček může pochlubit.
Pod šedým kabátkem se skrývá velký potenciál, který navíc nepřitahuje nežádoucí pozornost šéfa procházejícího za vašimi zády. Do Krtečka můžete vložit všechna mobilní telefonní čísla ze svého seznamu a navíc je rozdělit do libovolného počtu skupin. SMS pak můžete posílat nejen jednotlivcům, ale právě i celým skupinám. A teď pár informací k vlastnímu odesílání. Jak již bylo řečeno, SMS můžete poslat uživateli kterékoli mobilní sítě v ČR, a to s většími nebo menšími omezeními. Do sítě Eurotel odešlete zprávu bez výrazných problémů. Text se automaticky rozdělí na požadovaný počet znaků a pomocí OCR modulu bude zjištěn pětipísmenný kód. U Vodafone je to o něco složitější, před odesláním budete muset vyplnit kód ručně, protože zde bohužel automatické rozpoznávání textu nefunguje. Největší omezení existuje, jak známo, u sítě T-Mobile. Zde je možné odesílat SMS pomocí přihlašovacích údajů do T-Zones (uživatelé T-Mobile tu mají 20 SMS na měsíc zdarma) nebo serveru smska.cz (zakoupené kredity). Pokud jste připojení pevně, můžete odesílat zprávy on-line, v případě vytáčeného připojení lze odesílat nejprve do fronty a z ní po připojení odeslat vše najednou.

Cycling Diary 2006 Start

Licence: freeware
Domovská stránka: www.cyclingdiary.org

Všichni sportovci, kteří to s tím sportem myslí vážně, si rádi zaznamenávají své úspěchy i neúspěchy. Především sváteční cyklisté se v pondělí v práci rádi vytahují, kolik v neděli najeli kilometrů, kolik zdolali kopců a jak je teď všechno bolí a nemohou se tak věnovat práci. Více či méně profesionální cyklista si zase chce vést přesnou statistiku o tom, jaký byl jeho průměrný tep při zdolávání převýšení 800 metrů a jak dlouho mu to tentokrát trvalo. Ať jste profík nebo naprostý amatér, v každém případě by se vám cyklistický deník ve verzi 2006 mohl hodit.
Aplikace je víceuživatelská, takže nemusíte sdílet výsledky s dalšími uživateli svého počítače, nebo pokud máte více kol, můžete si vytvořit profil pro silniční nebo horský bicykl. Práce s databází je pak už více než jednoduchá. Přidáte záznam, zapíšete všechny náležitosti jako datum, čas zatížení, ujetou vzdálenost v kilometrech, průměrný a maximální tep, převýšení a maximální výšku. Můžete vybírat i z několika typů zátěže (trénink, závod, trenažér, turistika) a zadat vlivy okolí, obtížnost nebo teplotu, podle situace, v níž jste se byli projet. Ze všech těchto údajů se pak vytvoří měsíční grafy, které se sčítají i do celoročních přehledů. Některé funkce, jako například tisk grafů, jsou přístupné až od verze Standard (Profi), do níž byste už ale museli investovat peníze.
Uživatelské rozhraní je přehledné a navíc české. Komu by se nelíbily barvy, může si vybrat některý z připravených skinů.

Free WMA to MP3 Converter

Licence: freeware
Domovská stránka: www.wma-mp3.org

Každému nevyhovuje formát WMA a někdo možná tento formát umí vypalovat nebo vlastní software, který to umí (existuje nějaký takový?). Někomu se možná WMA nelíbí, protože jej vymyslel Microsoft. Převod směrem WMA/MP3 by také mohl být potřeba v případě, že váš přenosný přehrávač tento formát neovládá. Ať to vezmete z kterékoli strany, určité nástroje se mohou sem tam hodit.
Free WMA to MP3 Converter je opravdu jednoduchý nástroj, který zvládá jenom to, k čemu se ve svém názvu přiznává. Nic více, nic méně. Se svěřeným úkolem si poradí s vervou, nenechá vás ani příliš dlouho čekat. Převod probíhá v několika krocích. Při přidávání souborů WMA pro převod na vás čeká nastavení potřebných náležitostí pro konverzi. Nastavení může být pro každý soubor různé, případně nastavíte vše pouze pro první zvukovou stopu a ostatní tato nastavení automaticky převezmou. Hlavním ukazatelem kvality je datový tok v rozmezí od 8 do 320 kbps, včetně variabilního bitratu s nastavením minima a maxima. V případě, že chcete mít výstupní soubory v jiné složce než originál, nastavte pro ně novou cestu. Následuje menší nepovinná úprava ID3 tagu, a to je vlastně vše. Konverze může začít tlačítkem Start. Lehké, rychlé, kvalitní.

FastStone Screen Capture 1.6

Licence: freeware
Domovská stránka: www.faststone.org/FSCaptureDetail.htm

S některými aplikacemi vyvíjenými pod křídly společnosti FastStone jsme se již setkali v minulém čísle. Dnes je následuje zatím poslední přírůstek jménem Screen Capture. Jak už název napovídá, mělo by se jednat o program, který dokáže sejmout to, co vidíte na monitoru, a výstup uložit do nějakého obrazového formátu. Ono to tak kupodivu dokonce je, navíc vývojáři přihodili i pár nadstandardních funkcí, které však na první pohled neodhalíte. Jsou totiž poměrně skryté v hlubinách menu, ale o tom až za chvíli.
Po instalaci a spuštění se Screen Capture tváří, jako by na vašem počítači vůbec nebyl. Jeho přítomnost dokazují jen dvě malá zvídavá očka na systémové liště a občas na vás mrkne okrové okénko kdesi v rohu plochy. A to je všechno. Žádné prohlížecí okno, žádné složité rozhraní. Všechny funkce se ovládají prostřednictvím menu skrytého pod pravým tlačítkem myši, které musíte použít hádejte kde? Ano, přesně tak, na oněch očích nebo na malém aplikačním okénku. Tam najdete všechny dostupné funkce, kterým vévodí snímání obrazovky. Kromě standardního zachycení celé obrazovky (na které znalejšímu uživateli stačí magická klávesa PrintScreen) umí zkopírovat také právě aktivní okno, zvolený obdélník nebo vlastní oblast bez omezení (výběr tažením myši nebo mnohoúhelník). Při výběru vlastní snímané plochy je použito přiblížení (zvětšení) nejbližšího okolí kurzoru, takže s přesností na několik pixelů vidíte, co právě snímáte. Výstup se ukládá přímo do souboru, do schránky, nebo se otevře v interním prohlížeči. Tento prohlížeč je právě tou skrytou funkcí skrytou v menu. Prohlížet můžete jakýkoli z podporovaných formátů BMP, GIF, PNG, JPEG, JPEG 2000, PCX, TIFF, WMF, ICO a TGA, přítomny jsou i základní editační nástroje (namátkou třeba změna velikosti obrazu, barevné hloubky, kontrastu, rotace, histogram a další). Na tak malý program poměrně velký výkon.
Screen Capture je malý a téměř neviditelný, zastane však hodně práce a především jeho snímací funkce mohou hodně pomáhat.