Hlavní navigace

Recenze: AVM Fritzbox Fon WLAN 7270 - všestranné síťové kombo

27. 4. 2010

Sdílet

Více snad již nikde nedostanete: víceúčelový směrovač s podporou standardu 11n, modem DSL, zařízení pro VoIP, základnová stanice DECT a mini NAS v jednom zařízení.

AVM Fritzbox Fon WLAN 7270

 

Fritzbox Fon WLAN 7270 je prvním směrovačem od německé firmy AVM, který podporuje standard 802.11. Ovšem Fritzbox samozřejmě není jen tak nějaký obyčejný směrovač – v červenošedé krabičce se třemi anténami se schovává i modem DSL, telefonní zařízení, základnová stanice DECT či mini NAS se serverem pro práci s médii. A takové zařízení také má svoji cenu: Fritzbox se nyní prodává za cenu okolo 6300 Kč, což je výrazně více, než kolik stojí klasický směrovač s podporou standardu 802.11n. Máme však informace, že se v brzké době prodejní cena sníží, a to o více než 20%.

FritzboxRychlost: Testovali jsme na několika měřicích stanovištích (ve vzdálenostech 3, 10 a 20 metrů) a vícero zařízeních (tvořených adaptérem USB AVM Fritz WLAN USB N, notebookem s Centrinem a s podporou technologie 802.11n a notebookem s Centrinem a s podporou technologie 11g). Při nejideálnějších podmínkách (vzdálenost 3 metry s vlastním adaptérem) předvedl Fritzbox rychlost 66 Mbit/s. Na vzdálenost 20 metrů dosáhl Fritzbox přenosové rychlosti 30 Mbit/s. Je důležité mít na paměti, že se jedná o víceúčelové zařízení, u něhož nemohou být všechny výkonnostní parametry špičkové, firma AVM ovšem slíbila přenosové rychlosti zvýšit budoucí aktualizací firmwaru. Po update na nejnovější verzi se skutečně dosahované rychlosti mírně zvýšily, stále však zůstaly pod úrovní jednoúčelových směrovačů standardu 802.11n.

Bezpečnost: Co se týče zabezpečení, má Fritzbox oproti konkurenci poměrně slušný náskok. Firma AVM  vybavuje svoje směrovače předem nakonfigurovaným šifrováním – v případě zařízení Fritzbox Fon WLAN 7270 se jedná o šifrování WPA-TKIP. Klíč je možné snadno přenést do adaptéru AVM pomocí rozhraní USB (Surf ´n´ Stick). Pokud zapomenete pro vstup do nabídky nastavit bezpečné heslo, pak vám tuto skutečnost Fritzbox připomene při každém vašem přihlášení.

Stav zařízení Fritzbox se sice dá zjistit i pomocí jiných programů či zařízení, a to pomocí Universal Plug´n´Play, ovšem takto v žádném případě nelze měnit nastavení zabezpečení, například otevírat porty. Co se týče nastavení filtrování a přesměrování portu (Port Forwarding), najdete u jiných směrovačů sice bohatší možnosti nastavení, nicméně většina uživatelů se s nabídkou zařízení Fritzbox vystačí. Vzdálený přístup probíhá přes zabezpečené připojení protokolem HTTPS a lze jej chránit samostatným heslem.

Výbava: Jedinou standardní výbavou zařízení Fritzbox Fon WLAN 7270 je čtyřportový přepínač standardu Fast Ethernet. Další možnosti připojení jsou v porovnání s ostatními směrovači úplně odlišné. K zařízení můžete připojit dva analogové telefony, a to buď přes adaptér TAE nebo přímo přes kabel RJ11, kromě toho ještě můžete připojit telefon ISDN nebo telefonní ústřednu. Hovory je pak možné volitelně směrovat přes pevnou telefonní linku nebo přes internet. Telefonu DECT může Fritzbox sloužit jako základnová stanice – mobilní část nabízí firma AVM se zařízením Fritz Fon MT-C (cena okolo 2000 Kč).

K portu USB se dá připojit například tiskárna nebo vyměnitelné paměťové médium USB naformátované systémem souborů FAT32, čímž takto připojená zařízení zpřístupníte všem účastníkům připojeným do sítě.

FritzboxManipulace: Nabídka pro konfiguraci zařízení je velmi přehledná, a to i tehdy, když si necháte zobrazit možnosti nastavení pro odborníky, jež obsahuje daleko více možností nastavení. Připojení zařízení Fritzbox velmi podrobně popisuje příručka ve formátu PDF, ovšem bohužel v ní nenajdete žádné informace týkající se nabídky pro konfiguraci zařízení. V tomto případě musíte sáhnout k nápovědě, která je dostupná online. Co ale nepotěší, je skutečnost, že pokud Fritzbox pracuje jako server DHCP, nedokáže přiřazovat IP-adresy na základě MAC-adres.

Ergonomie: Při přenosu dat jsme naměřili spotřebu 10,3 W, pokud zařízení data nepřenášelo, byla spotřeba 9,2 W.

Vedikt: Jako multifunkční směrovač je Fritzbox Fon WLAN 7270 naprosto bezkonkurenční. Tolik komponent v jednom zařízení nikde jinde nenajdete. Navíc jsou instalace i provoz zařízení velmi příjemné. Co se týče zabezpečení, pak je na tom toto zařízení skutečně velmi dobře, horší to ale je s rychlostí přenosu dat.

CS24

Hodnocení: 80%

Zapůjčil: AVM