Hlavní navigace

Balík E-Commerce

1. 3. 1998

Sdílet

Společnosti Gemplus a VeriFone se dohodly na vývoji elektronické obchodní aplikace a představily první výsledky své ...


Společnosti Gemplus a VeriFone se dohodly na vývoji elektronické obchodní aplikace a představily první výsledky své spolupráce - softwarový produkt vWallet od firmy Verifone, jenž pracuje ve spolupráci se smart kartami Gemplus a čtečkou čipových karet. Tento softwarový balík umožní zákazníkům bezpečný a snadný způsob placení prostřednictvím Internetu. Když si uživatel nahraje vWalet software, může vložit smart kartu Gemplus do čtečky čipových karet, jež je připojena k PC. Po vložení identifikačního čísla PIN mohou proběhnout platby z jeho bankovního účtu. vWalet zajišťuje kódování podle protokolu SET verze 1.0 pro bezpečnou on-line platbu. První implementace aplikace bude uvedena na trh nejprve ve Francii jako část pilotního projektu e-COMM, jehož se účastní firmy Gemplus, Visa, France Telecom, Societe Generale a Credit Lyonnais.


myš


Auto PC a Palm PC
Po specifikaci kapesního počítače -- handheld PC -- pro Windows CE, přišel nedávno Microsoft též se specifikací pro tzv. Auto PC a Palm PC.
Auto PC (www.microsoft.com/windowsce/autopc/) zahrnuje technologii rozpoznávání hlasu, takže řidič může přistupovat k informacím, poště, mapám nebo ovládat autorádio, aniž by musel sundat ruce z volantu. U Auto PC se počítá s barevným displejem, jednotkou CD-ROM a volitelnou podporou pro Global Positioning System (GPS) nebo mobilní telefon.
Palm PC (www.microsoft.com/windowsce/palmpc/) je naproti tomu malé lehké zařízení do ruky, pro rychlý přístup k informacím. Umožňuje běžné základní funkce, práci s elektronickou poštou a dále např. rozpoznávání hlasu či přehrávání zvukových dat.
První modely se očekávají na trhu ve druhém čtvrtletí tohoto roku.
-OK-
disketa

Rychlá PC
Téměř obratem po uvedení nejnovějšího Intel Pentia II na 333 MHz oznámili velcí výrobci počítačových sestav uvedení modelů s tímto procesorem. Nechybí mezi nimi Hewlett-Packard s Vectrou vybavenou 64 MB paměti a 6.4GB Ultra ATA-33 diskem (dodávky začnou až v březnu) a Tulip Vison Liner SmaRT s cenou od 2 500 USD u modelu se 4GB diskem a taktéž 64 MB paměti.

počítač

Nová verze CCMS od SAP
Společnost SAP, v současnosti největší globální dodavatel klient/serverových podnikových systémů, ohlásila další verzi svého systému CCMS (Computing Center Management System), který slouží jako integrovaná sada nástrojů pro správu systému. Nová verze CCMS, jež bude dostupná v rámci produktu R/3 verze 4.0 ve druhé polovině roku 1998, se vyznačuje novými monitorovací prostředky ke správě jak komponentové architektury Business Framework, tak vícenásobných instalací R/3, a to vše v rámci jednoho prostředí. Dále nová verze obsahuje propracovaný rozvrh činností, vylepšený výstupní management, spolehlivější bezpečnostní prvky a otevřená objektově-orientovaná rozhraní. Řada nových prvků systému CCMS bude dostupná také současným uživatelům systému R/3 verze 3.1.


disketa

Mikroprocesor Alpha

Firma Samsung Semiconductor pracuje na zvýšení rychlosti mikroprocesoru Alpha, který nyní pracuje na kmitočtu 750 MHz, na 800 MHz. Vzorky budou představeny na veřejnosti začátkem druhého pololetí tohoto roku. Do konce roku počítá firma se zvýšením jeho rychlosti až na 1 GHz. Protože současná sběrnice má již vysokou grafickou podporu, neplánují se v návrhu další přídavné vizuální a grafické prvky. Představitelé firmy jsou přesvědčeni, že jejich počítače osazené mikroprocesory Alpha postupně vytlačí z filmového průmyslu a DTP pracovišť dnes používané produkty od firem Sun Microsystems a Silicon Graphics. Většina hlavních DTP aplikací již na procesoru Aplha běží, včetně LightWawe a Quarku. Poté, co Compaq Computer koupil Digital Equipment, bude Alpha v rukou společnosti, která má všechny předpoklady k jejímu umístění do desktopů.


počítač

Netscape zdarma
Společnost Netscape Communications Corp. (www.netscape.com) oznámila, že plánuje dát veřejnosti zdarma k dispozici zdrojový kód příští generace svého populárního klientského softwaru Netscape Communicator. Ten by měl být ve verzi 5 k mání již koncem prvního čtvrtletí tohoto roku.
Zároveň bylo zveřejněno, že již nyní je zdarma ke stažení samostatný prohlížeč Netscape Navigator a programová sada Netscape Communicator 4.0 Standard Edition, obsahující prohlížeč Navigator, poštovní Messenger, Collabru pro newsgroups, HTML editor Composer, utilitu AOL Instant Messaging, Netcaster pro push technologie, konferenční Conference, a některé další komponenty.

disketa

Monitory Sony

Začátkem letošního roku začala firma Sony Czech nabízet nové 15- a 17palcové monitory Sony Multiscan - modely 100 ES a 200 EST. Oba modely se vyznačují velmi nízkou spotřebou, extrémně plochou obrazovkou, novými technologiemi čoček pro dokonalé zaostření, jednoduchou instalací a manipulací. Rovněž cena je u obou typů velmi přijatelná.

Oba modely při optimálním rozlišení 1 024 ´ 768 a obnovovacím kmitočtu 85 Hz zaručují kvalitní obraz bez blikání, přičemž maximální je pak dokonce 1 280 ´ 1 024 bodů. Proužková maska Trinitron zaručuje díky vzdálenosti pruhů 0,25 mm vynikající zobrazení barev a jas u ostrých obrazů s perfektním kontrastem.

-FEL-
počítač
** obrázek: sony.tif

Upgrade FacetWin
Uvedení nové verze produktu FacetWin 1.1h oznámila americká firma FacetCorp. Programový balík zahrnuje řadu funkcí, umožňujících uživatelům Windows 95/NT transparentní přístup k unixovým zdrojům, jako jsou soubory, disky, tiskárny, apod. Poslední verzi charakterizují především vylepšení v oblasti terminálové emulace a vylepšení na straně serveru.
30denní verzi FacetWinu si můžete zdarma stáhnout na webovské adrese www.facet.com. Distributorem pro Českou i Slovenskou republiku je pražská firma REKONix (www.rekonix.cz).

disketa

IDC o serverech

Firma IDC, která se zaměřuje na analýzy trhu informačních technologií, oznámila výsledky svých průzkumů, týkajících se operačních serverů. V loňském roce vzrostla o 80 % podpora serverů Windows NT, zatímco na UNIXu založená prostředí zůstávají na 15,8 %. NetWare a OS/2 se pohybují mezi 34,5 a 9,4 procenty.
Pokud jde o celkový trh, společnost Microsoft má 39,8procentní podíl na úkor OS/2 a NetWaru, ne však UNIXu. Celkový počet serverů na světě vzrostl o 10,8 procent, což je oproti roku 1996 o méně než polovinu. Celkový počet unixových stanice se odhaduje na 717 000, mezi nimiž vedou řešení SNI Reliant UNIX, IBM AIX/SP a SunSoft Solaris X86. Windows NT servery využívá 1,3 millionu podniků, OS/2 od IBM 226 000 a NetWare od Novellu 900 000 podniků.
Předpověď IDC pro tento rok zní, že uživatelé unixových serverů využijí možnosti kombinace a škálovatelnosti s NT servery, což povede k velkým a rychlým databázím. NetWare 5.0 od Novellu bude mít přepisovatelné jádro operačního systému, větší podporu Javy, webových služeb a TCP/IP. To vše by mělo hrát pro něj. Podrobnosti této studie se lze dočíst na stránkách www.idc.com.


disketa


Tesco rozdávalo
Na konci ledna byla oznámena jména výherců soutěže 4 x 5 šance vyhrát, o které jsme vás již v PC WORLDu informovali. Týkala se všech, kdož zakoupili počítač Tesco nebo Tapio a vyplnili přiložený lístek. První cenu, barevný televizor Panasonic, vyhráli v jednotlivých kolech B. Sankot, V. Stránský, V. Mach a O. Kadlec. Dalšími cenami byly radiomagnetofony a foťáky.

myš

SGI a Windows NT
Silicon Graphics oznámil na vývojářské konferenci podporu pro technologie Windows NT, jako je OpenGL a další funkce používané Microsoftem. Toto přiblížení API umožní jednodušší tvorbu crossplatformních aplikací.

disketa

CAD Studio
jakožto nejúspěšnější partner HP se umístilo na prvním místě v soutěži prodejců HP plotrů. Plotry s touto značkou jsou nejprodávanější značkou vůbec.

počítač

ASTRO 2001
28. ledna bylo oficiálně představeno nové naučné CD s názvem Astro 2001 - jak vesmír funguje. Toto výjimečné dílo, na kterém se podíleli Jiří Grygar a Zdeněk Pokorný, známí to popularizátoři vědy, bude lokalizováno i do řady světových jazyků.

myš