Hlavní navigace

Balík XP a Office za 3 dolary

28. 4. 2007

Sdílet

Trhy rozvojových zemí jsou čím dal atraktivnější - lidé tam sice nemají individuálně velkou kupní sílu, za to jich je mnoho a legální software je zde doménou Linuxu. Microsoft si však uvědomuje nutnost navyknout mladší generaci na používání svých produktů.

CS24

Proto přichystal balík Windows XP a MS Office za pouhé tři americké dolary v rámci programu "Unlimited Potential". To je program pro podporu rozvoje znalosti a práce s informačními technologiemi v rozvojových zemích. Kromě levného software zahrnuje i partnerství s řadou dalších firem, poskytování vzdělání a potenciálně i levných počítačů.


Třídolarový Student Innovation Suite obsahuje Windows XP Starter Edition, Microsoft Office Home and Student 2007, Microsoft Math 3.0, Learning Essentials 2.0 for Microsoft Office a Windows Live Mail desktop. Do konce roku 2007 budou kupujícími vybrané vlády zemí, tedy ty, které již nyní mají politiku dodávání počítačů do škol a studentům. Od roku 2008 rozšíří Microsoft dodávky do všech (či skoro všech) zemí, které Světová banka vede jako nízko či středně příjmové.

Velmi pravděpodobně Microsoft k tomuto kroku postrčil i pokrok v One Laptop Per Child (OLPC) projektu, který chystá dodávku několika miliónů levných notebooků dětem do rozvojových zemí. Ty jsou totiž dodávány s operačním systémem třídy Linux, který byl zvolen pro jeho otevřenost. Vývojáři ho mohou snadno upravit pro používané programy, optimalizovat hardwarové nároky, pro práci s počítačovými komponenty speciálně vyvinutými pro XO notebook. To jsou věci, které by s Windows možné nebyly.

Na tento posun je nutné reagovat. Nové levné balíky XP a Office se ovšem ne vždy dostanou ke zcela novým uživatelům, mnohdy prostě jen nahradí předchozí pirátské verze sebe samých, v tomto směru se vlastně jedná o formu legalizačních balíčků. Jistou slabinou také je, že alespoň zatím je dodávka balíku vázána na paralelní státem iniciované dodávání počítačů do škol cílových zemí.

Levný software je ovšem jen jeden krok. Aby mohl Microsoft plně konkurovat OLPC, musel by být zároveň schopný dodávat velmi levné počítače okamžitě připravené k používání. A to se mu zatím ani přes silnou spolupráci se svým tradičním spojencem Intelem nepodařilo. Za pozornost jistě stojí to, že jádrem XO je procesor AMD.
Uvidíme, jak úspěšně bude Microsoft bojovat s postupujícím podílem open source v rozvojových zemích.

Poznámka redakce: Microsoft Word 2003 CZ OEM – 2 844 Kč. Je to jen příklad, ale při jednoduchém porovnání se člověk nemůže ubránit dojmu, že cena je nastavena neúměrně vysoko. Může nás jistě těšit, že žijeme v rozvinutější zemi a koupí produktu, jehož cena je proto deklarována podstatně výše, přispíváme Microsoftu na to, aby v jiné části světa vypadal jako lidumil. Dostaneme za to něco navíc? Třeba stužku, samolepku, kytku namalovanou na plechu s magnetem, malé plyšové něco? Zkrátka něco takového, co si člověk občas s klidem koupí od prodejců různých fondů, sdružení a společenství prostě jen proto, že chce čas od času někomu jinému pomoci? Mohou si někteří uživatelé vybrat balení s nižší cenou, protože přispět na ostatní z jakéhokoliv důvodu nechtějí? Zřejmě ne. A to je škoda

- - Alexandr Radecký