Hlavní navigace

Barco se chystá uvést na trh nový projektor

8. 3. 2007

Sdílet

Nadstandardním světelným výkonem vybavený nový projektor s modelovým označením CLM R10+ představilo Barco. Projektor bude menší, mobilnější, odolnější proti nešetrnému zacházení a nabídne vyšší světelný výkon.

CS24

Zařízení nabídne jas cca 9 500 ANSI lm. Přitom by však měl být projektor kompaktnější než dřívější modely disponující obdobným jasem. Konkrétně budou rozměry dosahovat hodnot: 692 x 442 x 293 mm. Hmotnost by se měla pohybovat okolo 30 kg. Výrobce se nechal slyšet, že projektor vybaví v odolnou až robustní celokovovou konstrukcí.



Uvnitř projektoru, který využívá zobrazovací technologii DLP se bude nacházet pouze jediný DMD prvek (mikrozrcátkový čip). Nativní rozlišení projektoru bude SXGA+ (1 400 x 1 050 pixelů). Z vysokého rozlišení usuzujeme, že zařízení zaujme malá kina, která budou chtít v blízké budoucnosti přejít na digitální projekční systém. V budoucnu se totiž s filmovými celuloidovými pásy v kinech rozloučíme a filmy ve vysokém rozlišení se budou promítat přímo z pevných disků.
Z technologického hlediska nabízí projektor zajímavé funkce. Jmenovat už nyní můžeme např. optický regulátor jasu (označovaný jako DMX512), motorově řízený zoom a ostření, systém výměnných objektivů nebo lens shift (naklápění objektivu).
Projektor vychází z robustnějších modelů SLM, FLM, XLM. Nový „odlehčený“ přístroj Barco CLM R10+ má s novými parametry určitě naději na úspěšný život. Zcela jistě však záleží i na tom, kolik si za něj výrobce řekne. Jak známe Barco, cena nebude pravděpodobně vůbec nízká.

Foto: Barco

- - Jaroslav Kasal