Hlavní navigace

Battlefield: Bad Company 2

1. 4. 2010

Sdílet

„Zlá společnost“ se ve svém pokračování premiérově představila i PC hráčům. Je se na co těšit? Konzoloví hráči měli tu čest s Bad Company už v roce 2008, kdy se v prvním...

„Zlá společnost“ se ve svém pokračování premiérově představila i PC hráčům. Je se na co těšit?
Konzoloví hráči měli tu čest s Bad Company už v roce 2008, kdy se v prvním dílu této série seznámili se čtveřicí amerických vojáků: Georgem Haggardem Juniorem, Terrancem Sweetwaterem, šéfem týmu Redfordem a hlavním hrdinou Prestonem Marlowem. Ve druhém dílu se opět můžete těšit na stejnou partu a kromě „konzolistů“ se tentokrát dočkají i hráči na PC. Přes veškerá očekávání se objevuje otázka: podaří se Bad Company 2 překonat kasovní trhák z minulého roku, Call Of Duty: Modern Warfare 2?
V Bad Company 2 na vás oproti prvnímu dílu čeká daleko větší hrozba: zbraň hromadného ničení v rukou nepřítele. První mise vás zavede trochu do minulosti, konkrétně do 2. světové války, kde se dozvíte, co se stalo s touto přísně tajnou elektromagnetickou zbraní, která umožňuje zlikvidovat veškeré přístroje v dosahu několika kilometrů. Po tomto nahlédnutí do historie se opět dostáváme zpět do současnosti, kde v plné parádě nastupuje svérázná parta z B-Company, připravená zachránit svět a nakopat Rusáky do zadků (hra vyšla před podpisem „pražské smlouvy“ o jaderném odzbrojování mezi Ruskem a USA). Ahhh, jak nečekaná zápletka, že?
V boji vás neustále následují tři spolubojovníci, v čele s velícím seržantem Redfordem, ale narazíte zde i na mise, kam se vydáváte na vlastní pěst či jenom s jedním parťákem z týmu. Každopádně nepovažujte tyto pomocníky za efektivní „spoluhráče“. Spolehnout se na ně příliš nelze – například se totiž nesmyslně pohybují po válečné zóně a někdy se stane, že netrefí ani jednoho protivníka. Většinou je tedy jen na vás, abyste z nepřítele nadělali fašírku.
Hra pro jednoho nabídne dohromady třináct misí, u kterých se pravidelně mění prostředí, takže v žádném případě nehrozí, že dojde k nějakému okoukání. Během vašeho putování v singleplayeru se podíváte do horských oblastí podél ruských hranic, do tropické Bolívie, navštívíte poušť Atacama a další místa, povětšinou v Rusku a Jižní Americe.
Co nás asi nejvíce na Bad Company 2 zaujalo, je neuvěřitelně realistická grafika. Zde je opravdu nutné autory pochválit, protože detailní textury a animace na nás udělaly opravdu dojem. Ale úplně nejlepší je, že všechnu tuhle herní krásu můžete prostě zlikvidovat. Engine Frostbite, který Bad Company 2 využívá, je podobně jako v první dílu schopný zlikvidovat jakýkoliv objekt, který vám přijde pod ruku. Takže není sebemenší problém vyhodit nepřátelskou jednotku i s půlkou baráku. Je jen na vás, jakou taktiku boje zvolíte. Pravdou je, že destrukční systém se týká jenom budov a stromů, ale i tak nabízí zajímavé taktické možnosti.
Battlefield se vždy honosil tím, co měl v názvu – svoboda pohybu po herní lokaci, výběru zbraně, taktiky a mnoho dalšího. To se ale rozhodně u Bad Company 2 potvrdit nedá. Druhý díl je mnohem sektorovější a daleko více se podobá Modern Warfare 2. Herní plocha se zmenšila a svoboda pohybu také. Během procházení kampaně máte přesně narýsováno, kudy půjdete, co máte přesně udělat, zkrátka cílem je misi co nejrychleji dokončit, aby vám autoři mohli pustit propracovaný filmeček. Na filmovou atmosféru ostatně Bad Company 2 sází nejvíce.
Pokud byste snad hru pro jednoho hráče chtěli přeskočit, protože předpokládáte, že nenabídne tak kvalitní zábavu jako Modern Warfare 2, zadržte! I když je pravda, že ta „opravdová“ zábava přichází až v multiplayeru, byla by škoda nedat singleplayeru šanci. Ten ve hře rozhodně není jen proto, aby se neřeklo, naopak! Hra pro jednoho hráče je výborným zážitkem, který nabízí skvělou atmosféru, grafická stránka je zrovna tak vynikající a variabilita misí vás příjemně překvapí. Možná je jen trochu na škodu, že BC 2, stejně jako Modern Warfare 2, nenabízí delší kampaň. Samotný singleplayer proběhnete i na tu nejtěžší úroveň za pár hodin (cca 7 hodin).
Suma sumárum, Bad Company 2 rozhodně nezklamalo. I přes některé neduhy v singleplayeru je výbornou hrou, která by neměla nechat jediného fanouška FPS chladným.

+ grafika, destrukční systém, výborný multiplayer, vtipné dialogy
– singleplayer mohl být delší, jednoduchý příběh, občas špatná UI při koordinaci týmu

HODNOCENÍ: 90 %
Vydavatel: Electronic Arts
Výrobce: EA Digital Illusions CE AB
Datum vydání: v Severní Americe 2. 3. 2010, v Evropě 5. 3. 2010
Kategorie: Akční střílečka z pohledu první osoby
Platformy: XBOX 360, Playstation 3, PC

Autor článku