Hlavní navigace

BenQ plánuje produkty se systémem Android

6. 6. 2009

Sdílet

Taiwanský výrobce spotřební elektroniky, společnost BenQ, plánuje v průběhu příštího roku uvést vlastní přístroje smartphone a netbook, jejichž hlavní devízou má být využití služeb operačního systému Android od Googlu.

Svým ohlášením se společnost BenQ dostává na rostoucí seznam výrobců, kteří pracují (resp. jsou teprve ve fázi plánování) na vývoji vlastních smartphonů či mini-notebooků, tzv. netbooků, běžících na operačním systému Android, kterému dali přednost před některým z produktů společnosti Microsoft. Android je operační systém vyvinutý společností Google, určený především pro použití v přístrojích menších rozměrů. Splňuje základní požadavky pro jeho použití na těchto typech přenosných přístrojů, což znamená hlavně nástroje pro komunikaci a prohlížení webových stránek. Primárně pak systém podporuje i další služby od svého výrobce jako jsou poštovní klient Gmail a mapový průvodce Google Maps. Převážná většina netbooků nyní používá operační systém Windows XP od Microsoftu.

V současné době společnost BenQ prodává netbook pojmenovaný jako Joybook Lite, který běží právě na operačním systému Windows XP. Kromě toho má ve své nabídce několik mobilních telefonů se systémem Symbian a mobilní internetové zařízení se systémem Linux. Ještě před několika lety byla společnost BenQ  v odvětví mobilních telefonů zdatným konkurentem, ovšem její akvizice v podobě mobilní divize Siemens vlivem velkých ztrát postupně ztratila svůj podíl na trhu.

Společnost BenQ proto doufá, že nová strategie v podobě výroby smartphonů založených na systému Android jí pomůže znovu získat respekt na trhu s mobilními přístroji. Součástí tohoto nového přístupu pak má být i na Androidu založený netbook, jehož specifika však zatím nebyla zveřejněna.

Většina netbooků Android představných na taiwanském veletrhu Computex bude pro svou funkci používat mikroprocesory od společnost Arm Holdings, obvykle v čipsetu od společností jako jsou Qualcomm, Texas Instruments či Freescale Semiconductor. Výjimkou je Acer, jehož netbook Aspire One, běžící taktéž na systému Android, využije však služeb mikroprocesoru Intel Atom. Tato verze Aspire One by se na trhu měla objevit již ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Mezi společnosti, které na veletrhu Computex představili vlastní přístroje postavené na operačním systému Android od Googlu, patří například Elitegroup Computer Systems, Inventec či Asustek Computer o jehož Eee PC jsme vás již informovali v článku Computex: Qualcomm ukázal Eee PC s Androidem.