Hlavní navigace

Beta verze Adobe Apollo

3. 3. 2007

Sdílet

Adobe dá během března k dispozici beta verzi nového runtime prostředí Apollo, díky němuž lze tvořit a spouštět audiovizuálně propracované aplikace. Konkuruje tak Javě od Sunu či .NETu od Microsoftu.

Vydání vývojového preview Apollo je načasováno do doby konání akce ApolloCamp v San Franciscu 16. března. Tam se mohou zájemci blíže s Apollem seznámit, klást lidem z Adobe všetečné otázky a tak podobně.


Apollo má pokračovat v tom, co začala společnost Macromedia roku 2003 v programu Macromedia Central. Šlo o prostředí umožňující Flash aplikacím fungovat i off-line, takže nebylo nutné neustále namáhat internetová spojení přenášením stále stejných dat, chod programů je pak rychlejší a efektivnější.

V prosinci 2005 byla Macromedia koupena firmou Adobe, které nyní přebírá štafetu. Novější Apollo podporuje nejen Flash programy, ale i HTML, AJAX a další webové jazyky, to vše si pak lze pohodlně spustit lokálně.

Apollo funguje vlastně jako obal, který vezme kód z webové aplikace, zabalí a přenese do počítače. Klíčovou částí je Adobe's Flex Builder tool, který vývojáři webových aplikací použijí k „zabalení“ svého kódu. Praktické používání programu lze pak realizovat instalací Apollo na lokálním počítači či propojením přehrávače a zabalené webové aplikace. J

ako analogii lze uvést Flash animace či hry. Buď si je pomocí programu uložíte na disk (či zkopírujete z cache internetového prohlížeče) a potom spustíte off-line přehrávačem, nebo si stáhnete hotovou aplikaci jako .exe soubor, kde je jak Flash část, tak vlastní integrovaný přehrávač.



Adobe pravděpodobně plánuje použít základní Apollo k propagaci výnosných placených produktů jako jsou Flex Builder a Flex Data Services, které propojují aplikační framework Flex s back-end daty a business intelligence. Dále si klade za cíl přetáhnout vývojáře od Javy a .NET k jejich produktu.

Mnoho uživatelů internetu se naučilo tvořit internetové aplikace, s pomocí Apolla se nebudou muset učit „off-line“ programovací jazyky, když se budou chtít soustředit na desktopové programy, prostě jen „zabalí“ své on-line znalosti do Apolla.

Veřejná beta verze sice ještě není ke stažení, ale společnost EffectiveUI již pomocí Apolla vytvořila program pro eBay, pomocí kterého mohou aukce eBay fungovat i lokálně, aniž by bylo nutné připojení k internetu či webový prohlížeč.

To naznačuje budoucí možnosti. Provozovatelé populárních serverů mohou snadno vytvořit lokální aplikace, které by připojení k jejich webovým službám učinily rychlejší a pohodlnější. Uživatel by si stáhnul program a mohl například snadno zjišťovat pohyby na burze, aniž by bylo nutné znovu a znovu přenášet spoustu nadbytečné grafiky a formátovacích dat pro zobrazené v internetovém prohlížeči. A nejen to, mnohdy by si takto mohli zákazníci stáhnout celý program (třeba i se zobrazovanými reklamami), čímž by se serveru poskytovatele značně ulehčilo.

Podle aktuálních zpráv plánuje Adobe vydat finální verzi Apollo ve třetím čtvrtletí.

Grafika: techtree.com, digitalbackcountry.com

- - Alexandr Radecký

CS24