Hlavní navigace

Bezdrátová prezentace od Aceru

1. 1. 2006

Sdílet

Acer WP100 bezdrátový přenos obrazu z jakékoliv zobrazovací jednotky V poslední době se na trhu stále častěji...


Acer WP100 bezdrátový přenos obrazu z jakékoliv zobrazovací jednotky


V poslední době se na trhu stále častěji objevují datové projektory vybavené bezdrátovou síťovou kartou, s nimiž lze provádět prezentaci z notebooků bez omezení kabeláží. S vlastním bezdrátovým řešením přichází na náš trh i společnost Acer. Nenabízí přímo projektor s podporou Wi-Fi, ale externí modul, který lze připojit nejen k jednomu konkrétnímu datovému projektoru, ale obecně k jakékoliv zobrazovací jednotce, vybavené vstupem typu VGA nebo DVI.
Na test jsme si vypůjčili nejen samotný modul Acer WP100, ale kompletní řešení, v němž byl kromě modulu ještě projektor Acer PD-100 a notebook Aspire 1650. Notebook výrobce vybavil procesorem Intel Pentium M 740 s pracovní frekvencí 1,7 GHz (2 MB L2 cache), pamětí o kapacitě 512 MB (2x 256 MB DDR II) a grafickou kartou ATI X300 (64 MB). Pro naše účely zmiňme ještě fakt, že přenosný počítač byl vybaven displejem s nativním rozlišením XGA (1 024 x 768 bodů), operačním systémem Windows XP Home Edition a samozřejmě nezbytnou bezdrátovou síťovou kartou standardu Wi-Fi. Projektor PD-100 je vzhledově atraktivní prezentační zařízení. Disponuje technologií DLP (Digital Light Processing) a projekční lampou o výkonu 200 W. Integrovaný DMD čip s úhlopříčkou 0,55" nabízí nativní rozlišení SVGA (800 x 600 bodů), což plně dostačuje pro potřeby videa v režimu PAL i NTSC. S trochou omezení lze v tomto rozlišení provozovat i prezentace, např. s využitím aplikace Microsoft PowerPoint a podobně. Projektor generuje obraz se světelným tokem o výkonu 2 000 ANSI lm. Na projektoru je sympatický nejen světelný výkon a vysoký kontrastní poměr 2 000 : 1, ale i rotační filtr se čtyřmi barevnými segmenty. Standardní složky RGB doplňuje bílá část. V menu je možné volit stupeň využití bílého segmentu v rozsahu 0 až 10.
Samotný bezdrátový modul se připojuje přímo ke vstupu zobrazovací jednotky, v našem případě k projektoru PD-100. Pokud není zařízení vybaveno konektorem DVI (tak jako v našem případě), lze použít redukci s koncovkou VGA. Modul je nutné připojit ke zdroji energie buď pomocí napájecího adaptéru, nebo speciálním kabelem, jímž lze propojit modul s projektorem. V takovém případě musíte samozřejmě vlastnit projektor, který je napájecím výstupem 5 V vybaven.
Překvapilo nás, že modul je s nasazenou redukcí pro VGA poměrně dlouhý a může díky své hmotnosti namáhat vstupní konektor zobrazovacího zařízení. V některých případech je možné modul pomocí ohebného kloubu ohnout a opřít o stůl, ne vždy je to však díky orientaci VGA nebo DVI konektoru v zobrazovací jednotce možné.
Instalace bezdrátového řešení není nijak složitá. Stačí připojit modul k projektoru a ovladače bezdrátové karty notebooku, potažmo operační systém Windows oznámí nalezení bezdrátové sítě v dosahu. Pokud se k síti AcerWirelessGateway připojíte a otevřete běžný internetový prohlížeč, Automaticky se objeví obsah generovaný bezdrátovým modulem WP100. Aby se tak stalo, je nutné mít notebook (v době instalace) odpojený od dalších síťových připojení. V internetovém prohlížeči stačí jednoduše kliknout na instalační soubor obsahující software a potvrdit spuštění instalační aplikace. Po úspěšném zavedení ovladačů se v systému objeví nový virtuální monitor a utilita, umožňující nastavovat parametry bezdrátového přenosu a využívat jednoduché funkce (např. zmrazení obrazu, Freeze, nebo dočasné vypnutí, Hide). Pokud chcete využívat na prezentačním notebooku souběžně i internet, lze toho docílit připojením síťového kabelu přímo do připraveného konektoru typu RJ45 na těle bezdrátového modulu. Budete-li potřebovat bezdrátově přenášet i audio, najdete na modulu 3,5mm konektor a vše zařídíte propojením výstupu se zvukovým vstupem projektoru.
Testovaný komplet produktů dokázal přenášet data do vzdálenosti cca 10 metrů, ve větší vzdálenosti signál slábl a počet přenesených snímků za sekundu znatelně klesal až do ztráty spojení. Na těle modulu je připraven konektor pro přídavnou anténu (není součástí balení), s jejímž využitím bude velmi pravděpodobně bezdrátový dosah vyšší. Při přenosu obrazu jsme zkoušeli zobrazit jak animované prezentace, tak i video v celoobrazovkovém režimu. V průměru jsme zaznamenali přenosový výkon cca 4 až 10 snímků za sekundu podle náročnosti zobrazované scény, nastavení barevné hloubky přenosu a rozlišení (SVGA, XGA, SXGA). V každém případě lze říci, že pro plnohodnotné sledování titulů DVD a podobně toto řešení vhodné není. Naopak pro prezentace v PowerPointu (i s použitím drobných animací a animovaných efektů) stačit bude. Kvalita přenosu zvuku není zrovna na nejvyšší úrovni, občas jsme zaznamenali přerušovanou interpretaci (zadrhávání). Naopak sympatické je, že lze provádět upgrade firmwaru bezdrátového modulu nebo lze pomocí obslužného programu dálkově řídit nastavení některých modelů projektorů značky Acer. Pochválit lze i provedení virtuální obrazovky. Přenos se neomezuje pouze na zrcadlení obsahu hlavního monitoru notebooku (či stolního PC), ale je možné nastavit i rozšíření pracovní plochy o nový virtuální monitor. V praxi pak může uživatel zobrazovat na projektoru jiný obsah než na svém hlavním displeji.

Acer bezdrátová prezentace

bezdrátová komunikace
instalační software v projektoru
mechanické provedení
rychlost přenosu
Cena vč. DPH: 7 128 Kč
K testu zapůjčila firma: Acer, www.acer.cz