Hlavní navigace

Bezpečné úložiště od D-Linku

2. 5. 2007

Sdílet

Testujeme síťové datové úložiště společnosti D-Link s označením DNS-323, které dokáže pojmout dva SATA disky a umí s nimi pracovat v režimu zrcadlení, tedy v uživateli vyhledávaném režimu označovaném jako RAID 1.

Tradiční výrobce síťových zařízení, tedy zejména přepínačů, bezdrátových prvků, VoIP produktů nebo IP kamer, v poslední době posiluje oblast digitální domácnosti. V jeho konceptu se nedávno objevila novinka, která má uživatelům sloužit jako centrální síťové úložiště pro sdílení fotografií, hudby a videa, své místo si ale zcela určitě najde i v menších firmách.


D-Link DNS-323 se může pochlubit líbivým a kompaktním designem a menšími rozměry (cca 20 × 10,5 × 13 cm), ostudu vám tak vedle počítače rozhodně neudělá. Do jeho šasi lze nainstalovat dva 3,5" pevné SATA disky, přičemž ty se do těla zařízení zasouvají po odejmutí přední části. Čelo úložiště nabízí podsvětlené tlačítko pro zapnutí/vypnutí a kontrolky provozu sítě a disků, zadní část pak síťový konektor, USB zdířku určenou k připojení tiskárny a dva páčky sloužící k zafixování zasunutých pevných disků. D-Link DNS-323 je dodáván spolu s externím zdrojem, síťovým kabelem a instalačním diskem obsahujícím veškerý software a dokumentaci.

Poradíte si snadno
Instalace zařízení je za pomoci přiloženého softwaru velmi jednoduchá, přičemž ji podle mého názoru může zvládnout i amatér. Zařízení po připojení k síti (D-Link je vybaven gigabitovým ethernetem) identifikujete programem Easy Serch Utility, který D-Link najde v síti a zobrazí přidělenou IP adresu atd. Úložiště je standardně nastaveno s DHCP, zmíněná utilitka ale umožňuje jeho vypnutí a případné nastavení pevné IP adresy. Instalace vás následně vyzve ke zvolení názvu skupiny v síti, jména jednotky, přístupového hesla a časového pásma – a základní instalace je hotová.

Vzhledem k tomu, že zařízení míří především do domácností, tak trochu zamrzí absence českého jazyka. Méně zkušeným uživatelům by jistě pomohla lokalizace administračního rozhraní, které zobrazíte prostřednictvím webového prohlížeče a jež obsahuje řadu pokročilých funkcí. Mezi nejdůležitější patří možnost vytváření individuálních přístupových účtů s vymezením pevné kvóty jejich kapacity. Máte tak jistotu, že vás dětičky záplavou empétrojek a filmů nepřipraví o veškerý datový prostor. Proti nechtěným návštěvníkům vašeho adresáře lze každý účet „pojistit“ heslem.

A aby byla data zabezpečena i proti případné havárii, můžete instalované disky provozovat v režimu tzv. zrcadlení označovaném jako RAID 1. Data se současně zaznamenávají na oba disky, přičemž v případě výpadku jednoho z nich pracujete s dostupnou kopií, jež je ihned k dispozici. Pokud naopak preferujete svižnější práci, především vyžadujete rychlost čtení, disky konfigurujete do tzv. strip režimu (RAID 0).

Zapomenout bychom neměli ani na další užitečné funkce, integrovaný tiskový server nebo FTP server. V případě FTP doporučujeme zabezpečit spojení pomocí VPN. Data totiž nejsou primárně nijak šifrována. Součástí instalačního CD je i šikovný program určený k zálohování. MemeoBackup nabízí všechny běžné funkce včetně plánování nebo šifrování záloh.

Neopustím si na závěr výtku směrem ke konstrukci šasi. Dutiny uvnitř D-Linku jsou vyvinuty pro disky s výškou profilu 2,5 cm. Námi instalované storage o výšce 2 cm jsme tedy byli nuceni uvnitř zafixovat poskládaným listem papíru A4. Pokud chcete disky používat v RAIDu, musíte při jejich výběru dále dbát na to, abyste měli vždy k dispozici identické kusy. Seznam doporučených a tedy firmou D-Link vyzkoušených disků naleznete na její domovské adrese.

A co za to?
Cena 7 050 Kč včetně DPH, za kterou je D-Link DNS-323 k dispozici, není lidová. Zejména pokud si uvědomíme, že musíte pořídit ještě dva SATA disky, do úložiště samozřejmě objemné, v případě provozováni zrcadlení pak ještě objemnější. 500GB SATA disk dnes přijde cca 6 000 Kč včetně DPH. Na druhou stranu, ač je produktů podobného konceptu na trhu již několik, pouze D-Link nabízí možnost zrcadlení obsahu disků (RAID 1), čímž získáte zařízení významně zvyšující bezpečnost sdílených dat. A to se cení nejvíce.

K testu poskytla firma: D-Link Česká republika, www.dlink.cz
Cena: 7 050 Kč včetně DPH

- - David Zajíc

CS24