Hlavní navigace

Bezpečnostní nástroje pro API

22. 8. 2023

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Vhodné nástroje pro zabezpečení API mohou pomoci čelit moderním hrozbám pro důležitá a všudypřítomná rozhraní využívaná pro vývoj softwaru.

Rozhraní API (Application Programming Interfaces) se stala zásadně důležitou součástí sítí, programů, aplikací, zařízení a téměř všeho ostatního ve sféře IT.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Platí to zejména pro oblasti cloudu a mobilní výpočetní techniky, které by pravděpodobně nemohly neexistovat ve své současné podobě, kdyby rozhraní API nezajišťovala vzájemnou spolupráci a nestarala se o funkce back-endu.

Pro svou spolehlivost a jednoduchost se rozhraní API stala všudypřítomným prvkem IT. Většina organizací pravděpodobně ani neví, kolik rozhraní API pracuje v jejich sítích, zejména v jejich cloudech.

Ve větších společnostech fungují pravděpodobně tisíce rozhraní API, a dokonce i menší organizace pravděpodobně využívají více rozhraní API, než si dokážou představit.

Nebezpečí v API

S velkou užitečností API se ale pojí také vznik nebezpečí. Protože existuje jen málo standardů pro tvorbu API a protože je mnoho z nich jedinečných, není neobvyklé, že API obsahují zneužitelné zranitelnosti.

Zločinci zjistili, že útoky na API jsou často mnohem snadnější než přímo na programy, databáze, aplikace či sítě. Po kompromitaci není těžké změnit funkce rozhraní API, což z něj udělá jakousi obdobu zrádného zaměstnance pracujícího pro hackera.

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů Přečtěte si také:

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů

Dalším velkým nebezpečím od API je, že mají téměř vždy nadbytečná oprávnění. Programátoři jim dávají vysoká oprávnění, aby rozhraní mohla garantovaně a nerušeně plnit své funkce.

Pokud je však útočníci zneužijí, mohou využít tato vysoká oprávnění k jiným účelům, stejně jako by zkompromitovali účet fyzického člověka s oprávněním administrátora.

Je to obrovský problém, který dokumentuje výzkum společnosti Akamai popisující fakt, že útoky na API celosvětově tvoří 75 % všech pokusů o krádež přihlašovacích údajů. Útočníci vědí, že rozhraní API jsou jak zranitelná, tak i všudypřítomná, takže se na ně zaměřují.

Vzestup nástrojů

Vzhledem k závažnosti problému s hackováním rozhraní API není žádným překvapením, že v posledních letech také došlo k rozmachu bezpečnostních nástrojů zaměřených právě na API.

Existují desítky komerčních nástrojů určených k ochraně rozhraní API a stovky dalších v podobě open source softwaru. Mnoho z nich sdílí podobnosti a funkčnost s ostatními typy kyberbezpečnostních programů, ale jsou nakonfigurované specificky pro unikátní povahu API.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Obecně spadají bezpečnostní nástroje pro rozhraní API do jedné z několika kategorií, přestože některé nabízejí kompletní platformy, které se snaží dělat vše najednou.

Nejoblíbenějším typem bezpečnostních nástrojů pro API jsou v současné době takové produkty, které je skryjí před škodlivými požadavky, tedy něco jako firewall pro rozhraní API.

Jiné nástroje jsou navržené tak, aby se dynamicky snažily využívat a kontrolovat konkrétní API, zda neobsahuje zranitelnosti, aby bylo možné zvýšit odolnost jeho kódu proti útokům.

Další jednoduše skenují prostředí, aby se organizace dozvěděla, kolik API v její síti vlastně existuje, protože nikdo nemůže chránit to, o čem neví.

Vytvoření úplného seznamu kyberbezpečnostních nástrojů pro rozhraní API by bylo velmi náročné vzhledem k tomu, kolik jich je. Pokud se však zaměříme na uživatelské a komerční recenze, uvidíme několik nástrojů, které vynikají.

Níže uvádíme některé z nejlepších nástrojů dostupných pro zlepšení zabezpečení API společně se stručným popisem jejich silných stránek a funkcí. Tento seznam jich sice neobsahuje stovky, ale může být dobrou ukázkou toho, co je dostupné a možné, když budete chtít API v současném světě plném rostoucích hrozeb zabezpečit.

Byl pro vás článek přínosný?