Hlavní navigace

Bezplatný analytický nástroj představil Microsoft

29. 1. 2015

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Microsoft vydal preview verzi svého cloudového vizualizačního softwaru Power BI. Navíc přislíbil, že že i po zpřístupnění konečné verze bude produkt bezplatný.

Firemní zákazníci se mohou od úterka přihlásit na webu PowerBI.com a zcela zdarma software otestovat. Bezplatná verze softwaru je dostupná také v Apple App Store pro iPad, ještě v tomto roce pak pak bude Power BI bude dostupný i pro iPhone, Android a Windows 10.

Díky bezplatné komponentě Power BI Designer mohou uživatelé vytvářet dynamické aktualizované dashboardy s interaktivními, animovanými grafy. Software je navržen tak, aby bylo možné jednotlivé prvky dashboardu jednoduše sdílet s dalšími uživateli Power BI, kteří přitom nemusejí mít Excel.

Profesionální verze Power BI, která nabídne více místa k ukládání dat na cloudu a další funkce, bude dostupná od února za deset dolarů měsíčně na uživatele.

„Power BI umožňuje firemním uživatelům spojit se přímo se jejich daty,“ uvedl James Phillips z Microsoftu. „V minulosti se firemní uživatelé potýkali s problémem, že k datům mělo přístup pouze IT oddělení - byla umístěna uvnitř systému SAP či na SQL Serveru. To se nyní mění.“

V současné době jsou data, s nimiž firmy pracují, čím dál častěji hostované na cloudových službách jako Salesforce, Workday a SuccessFactors. K těmto datům pak lze přistupovat zadáním přihlašovacích údajů. Nové nástroje BI jako Tableau, Pentaho, Sisense a Qlik mají společnostem pomoci vypořádat se s velkým nárůstem objemu dat.

„Nástroje jako Power BI vám umožňují jednoduše spojovat uživatele s daty. Pryč jsou doby, kdy jste si mysleli, že víte odpověď na svou otázku, ale nebyli jste schopni provést potřebná měření pomocí dostupných dat, díky kterým byste si mohli svou hypotézu ověřit,“ uvedl Phillips.

Při demonstraci Phillips ukázal, jak Power BI umožní firmě s účtem u Microsoftu přihlásit se na virtualizační službu hostovanou na Azure a během několika minut se dostat k datům uloženým na cloudu či mimo něj (při demonstraci Phillips přistupoval k datům na Salesforce).

Během několika sekund po spojení Power BI vyhodnotilo, jaký typ grafu by byl nejvhodnější pro zachycení korelací mezi jednotlivými daty. Do půl minuty systém vytvořit až překvapivě kompletní dashboard s živými, animovanými, interaktivními grafy přímo v prohlížeči. Jelikož jsou grafy vykreslovány pomocí HTML5, není nutné používat Internet Explorer.

Byl pro vás článek přínosný?