Hlavní navigace

Bill Gates říká: cenzura internetu nebude fungovat

28. 2. 2008

Sdílet

„Snahy Číny a dalších zemí omezovat výměnu informací na internetu budou nakonec odsouzeny k záhubě,“ řekl studentům během audience na Standfordově univerzitě Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft.

„Snahy Číny a dalších zemí omezovat výměnu informací na internetu budou nakonec odsouzeny k záhubě,“ řekl studentům během audience na Standfordově univerzitě Bill Gates, zakladatel společnosti Microsoft.

„Nepovažuji omezování volného toku informací na internetu za vážnou hrozbu,“ řekl. „Internet nemůžete kontrolovat.“

Čína se několik posledních let potýká se záležitostí internetové cenzury a Microsoft, společně s několika dalšími americkými společnostmi, čelí obvinění z napomáhání omezování svobody. Roku 2005 Microsoft odstranil blog čínského novináře Zhao Jinga, též známého jako Michael Anti, který ve svém internetovém deníčku psal o stávce novinářů ve své zemi.

„Z dlouhodobého hlediska svoboda slova zvítězí,“ řekl Gates. „Dojde k tomu díky potřebám obchodu. Omezování svobody slova bude omezovat komerční aktivity, proto budou vlivní obchodníci bojovat proti cenzuře“, řekl Gates. „Pokud chce mít země rozvinutou ekonomiku, jednoduše potřebuje uvolnit internet.“

Gates dále hovořil na téma software, inovace, podnikání a dobročinnost. Zaměřil se především na dvě oblíbená témata: technologie budoucnosti a charitativní cíle, které si stanovil pro svůj odchod na odpočinek po každodenní práci pro společnost, kterou založil roku 1975.

Zakladatel Microsoftu v červenci ukončil práci na plný úvazek a začal se věnovat dobročinným aktivitám, například boji proti HIV/AIDS, obrně a malárii.

Jeho dalším velkým cílem jsou inovace, které přinesou užitek nejchudším zemím světa.

Dnes, kdy stále umírají miliony lidí na malárii, je 90% lékařského výzkumu založeno na podmínkách, jaké panují v nejbohatších zemích. „Porovnejte, kolik peněz se věnuje na léčbu plešatosti a kolik na léčbu malárie,“ řekl Gates.

„Hledání léku proti plešatění se věnuje padesátkrát větší částka, než na výzkum malárie,“ poznamenal.

„Tato nerovnost je dána systémem, chybějící potřeba na trhu nevede k inovacím,“ vysvětlil a dodal, že by rád viděl změnu. „Jednou z věcí, kterým věnuji svůj čas, je snaha o dosažení spolupráce univerzit s firmami a o zvýšení zájmu o tento problém.“
Nenechte si ujít:
Velká Británie zvažuje odpojování „pirátů“ od internetu

Vstupem na území USA přicházíte o veškeré soukromí!

Podle Microsoftu mohou červi distribuovat bezpečnostní záplaty

52letý Gates vypadal znepokojeně, když hovořil o své nadcházející dobročinné kariéře. „Odstoupení od Microsoftu bylo pro mě traumatické,“ řekl. „Bylo mi 17 let, když jsem začal naplno pracovat v Microsoftu, a každodenní pracovní nasazení jsem udržoval až do svého odchodu.“

 

Autor článku