Hlavní navigace

BitTorrent Sync: synchronizace souborů bez cloudu - 1.díl

4. 8. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud pro synchronizaci souborů mezi různými zařízeními používáte některou z cloudových služeb, možná vám vadí, že musíte soubory určené k synchronizaci ukládat na cizí server. Jde to ale i jinak!

Cloudové služby jako je kupříkladu OneDrive či Dropbox jsou tak jednoduché, že jejich konfiguraci zvládne i dítě. Stejně tak je tomu i při využití těchto služeb pro synchronizací souborů mezi jednotlivými zařízeními. Zcela zásadní nevýhoda však spočívá v tom, že všechny takové služby vás nutí, abyste si své soubory ukládali na servery třetí strany. Pokud patříte mezi ty uživatele, kterým to vadí, máme pro vás řešení. 

Úvod

S ukládáním svých osobních dat na cizí server pro zajištění synchronizace mezi různými zařízeními má nezanedbatelná část uživatelů problém – nechtějí svá data svěřovat žádné třetí straně a potřebují takovou službu, která by tuto synchronizaci dat mezi zařízeními zajistila i bez používání cloudu. Taková služba existuje – jedná se o alternativní řešení s názvem BitTorrent Sync Beta.

BitTorrent Sync: co to je?

Služba BitTorrent Sync Beta (v tomto seriálu ji budeme označovat zkráceně jako BTSync) využívá možností, kterými pro distribuci dat disponuje protokol BitTorrent. Služba BitTorrent Sync Beta vám umožní synchronizovat soubory na všech zařízeních, popřípadě tyto soubory sdílet prostřednictvím peer-to-peer technologie sdílení souborů. Soubory jsou navíc při přenosu šifrovány a vzhledem k tomu, že se nejedná o cloudovou službu v pravém smyslu slova, neexistuje zde ani žádná hranice pro velikost úložiště – snad kromě omezení dané velikostí vašeho pevného disku.

Služba BTSync je zároveň i velmi flexibilní. Například můžete zadat přesně ty složky, jejichž obsah chcete synchronizovat, nebo můžete sdílet dokumenty s jinými uživateli služby BTSync v režimu pouze pročtení (což znamená, že na svých zařízeních nemůžete soubory měnit). Zkušení uživatelé mohou dokonce používat BTSync i jako nástroj pro sledování různých verzí dokumentů.

Služba BTSync však má – stejně jako všechno ostatní – i své nevýhody. Jednou z nich je třeba skutečnost, že není možné synchronizovat jednotlivé soubory s jednotlivými zařízeními. Služba BTSync dokáže pouze synchronizovat složky mezi všemi vašimi zařízeními. Aby služby BTSync fungovala, musíte mít svá zařízení zapnuta a přihlášena do služby BTSync – protokol BitTorrent spoléhá na to, že zařízení budou schopna sdílet soubory a že budou ke sdílení souborů připravena.

Zřejmě tou největší nevýhodou je to, že program není zvláště pro začátečníky nijak uživatelsky přívětivý, i když šéf služby BitTorrent Sync, pan Erik Pounds prohlašuje, že jeho tým na snazším používání a ovládání aplikace velmi usilovně pracuje.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že BitTorrent Sync je naprosto úžasným nástrojem pro všechny uživatele, kteří touží synchronizovat data, aniž by museli spoléhat na cloudové služby či servery třetích stran – to všechno ale pouze za předpokladu, že tito uživatelé vědí, jak se službou pracovat. A právě tomu se budeme věnovat v následujících řádcích. 

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?