Hlavní navigace

BitTorrent Sync: synchronizace souborů bez cloudu - 7.díl

16. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Pokud pro synchronizaci souborů mezi různými zařízeními používáte některou z cloudových služeb, možná vám vadí, že musíte soubory určené k synchronizaci ukládat na cizí server. Jde to ale i jinak!

Cloudové služby jako je kupříkladu OneDrive či Dropbox jsou tak jednoduché, že jejich konfiguraci zvládne i dítě. Stejně tak je tomu i při využití těchto služeb pro synchronizací souborů mezi jednotlivými zařízeními. Zcela zásadní nevýhoda však spočívá v tom, že všechny takové služby vás nutí, abyste si své soubory ukládali na servery třetí strany. Pokud patříte mezi ty uživatele, kterým to vadí, máme pro vás řešení. 

 

Předchozí díl 

Ignorování souborů

Služba BitTorrent Sync je sice postavena na konceptu synchronizace celých složek a nikoliv souborů, nicméně i přesto je možné vynutit, aby se některé soubory ve složce ignorovaly, což se může hodit v situacích, kdy se třeba používá sdílení.

Jak postupovat? Je třeba si trochu pohrát se souborem .SyncIgnore, který se zobrazí, když povolíte ve složce, jejíž obsah se synchronizuje, skryté soubory (podobně jako u .SyncArchive). Soubor .SyncIgnore otevřete v libovolném textovém editoru, třeba v Poznámkovém bloku. Přesuňte se na nový řádek a napište na něj název souboru, který se má ignorovat, a to včetně přípony – například priklad.doc či priklad.jpg. Pokud chcete, aby se ignorovalo více soubor, pak každý postupně zadejte na nový řádek. Nezapomeňte na závěr soubor uložit!

Pokud upravíte obsah tohoto textového souboru, donutíte tím službu BitTorrent Sync, aby některé soubory nesynchronizovala. 

Nevýhodou tohoto řešení je skutečnost, že obsah souboru .SyncIgnore donutí službu BTSync, aby ignorovala dané soubory pro všechna zařízení, a to včetně vašeho. Pokud chcete nějaké soubory sdílet pouze s některými uživateli a s jinými nikoliv, pak budete muset vytvořit pro ně nové složky a sdílet data standardním způsobem. 

CS24

 

Pokračování