Hlavní navigace

Blíží se konec podpory Windows 7

20. 12. 2019

Sdílet

 Autor: © Microsoft
To ovšem neznamená konec Office 365 ProPlus. Uživatelé budou stále dostávat bezpečnostní aktualizace, bohužel už se však nedočkají nových funkcí.

Zákazníci s Office 365 po ukončení podpory Windows 7 obdrží jeden poslední update, než budou ukončeny nadobro. I přesto budou Office 365 ProPlus stále dostávat bezpečností aktualizace, a to po dobu celých tří let.

Přestože bude Microsoft stále vydávat bezpečnostní patche, Microsoft uvedl, že „Office 365 ProPlus nebude na Windows 7 po 14. lednu nadále podporováno“.

Zdrojem těchto zmatků je, že tato situace není v souladu s Microsoftí definicí „podpory“. Obvykle by totiž přestal vydávat aktualizace k Office společně s ukončením podpory Windows 7 v lednu 2019. Microsoft ovšem nabízí takzvané Windows 7 ESU (Extended Security Updates), které za poplatek prodlouží podporu systému o další 3 roky.

Společně s tím také musel Microsoft prodloužit podporu Office 365 ProPlus, jinak by počítače s ESU nebyly nadále vhodné pro kancelářskou práci, což by rozhodně nevyhovovalo draze platícím uživatelům  Windows 7 ESU.

Společně se zákazníky ESU tak budou updaty pro Office dostávat i běžní uživatelé. Microsoft se totiž vyjádřil, že chce svým odběratelům poskytnout stabilní prostředí Office 365 a bude proto vydávat bezpečnostní aktualizace až do ledna 2023.

Co bude dál

Microsoft vydává updaty pro Office 365 dvakrát ročně, a to kolem února a srpna. Pro uživatele Windows 10 se nic nezmění, avšak uživatelé Windows 7 obdrží svůj poslední update v únoru 2020, případně až v červenci, pokud má uživatel nastaveny půlroční updaty místo měsíčních.

Microsoft uvedl: „Očekává se, že verze 2002 bude poslední variantou Office 365 ProPlus dostupnou na zařízeních s Windows 7. Pokud se pokusíte nainstalovat novější verzi, například 2005, obdržíte chybovou hlášku“.

Každá verze Office 365 je funkční jen po dobu 14 měsíců, verze 2002 bude však fungovat až do roku 2023. „Tuto výjimku děláme jen pro verzi 2002 v souvislostí s podporou Windows 7 ESU,“ zdůraznil Microsoft.

Update Office 365 na verzi 2002 proběhne na Windows 7 automaticky. Společnosti, které využívají například WSUS (Windows Server Update Services) nebo SCCM (System Center Configuration Manager) mohou při updatu postupovat jako dosud.

K Office 365 Business a Premium bude Microsoft přistupovat stejně jako k Office ProPlus, jejich aktualizace bude tedy vydávat až do roku 2023.

Běžní uživatelé Windows 7 tak budou po 14 lednu 2020 zranitelní vůči kybernetickým útokům, ale Office 365 budou mít v bezpečí.

Je zvláštní, že bude Microsoft podporovat Office 365 zdarma, když se u Windows 7 za podporu draze platí. Ale kdo kdy řekl, že kroky Microsoftu jsou logické?

Byl pro vás článek přínosný?