Hlavní navigace

Blu-ray 3D specifikace hotovy

23. 12. 2009

Sdílet

 Autor:
Blu-ray Disc Association oznámila konečné specifikace pro formát 3D videa uloženého na běžných Blu-ray discích.

Norma „Blu-ray 3D“ je výsledkem práce výrobců hardware, videosoftware i filmových studií a je to další potřebný krok na cestě k rozšíření trojrozměrných filmů do našich domácností. Bez kompatibilních filmů by totiž všechny ty drahé 3D televize, které se na nás příští rok vyhrnou, mohly přehrávat leda dvourozměrný obsah. Tedy až na těch několik málo míst na světě, kde probíhá zkušební 3D televizní vysílání zejména sportovních pořadů.

Blu-ray 3D disky obsahují video ve Full HD rozlišení 1920x1080 bodů (1080p), narozdíl od běžného HD videa však ve dvojnásobné snímkové frekvenci, kdy se střídají snímky pro levé a pravé oko. Díky polarizačním brýlím pak vzniká dojem trojrozměrného obrazu. Zdvojnásobení počtu snímků by normálně vedlo k poloviční kapacitě BD, nicméně ve výsledku by měl datový tok vzrůst jen o polovinu. Jako videokodek totiž Blu-ray Association nakonec zvolila MVC (Multiview Video Coding), který má potřebovat jen o 50 % více místa proti 2D videu.

MPEG4-MVC je rozšířením kodeku ITU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC), který je současnými BD přehrávači standardně podporován. Nové Blu-ray 3D přehrávače budou samozřejmě umět přehrávat i 2D filmy a 3D filmy půjdou přehrávat i na herních konzolích Sony PlayStation 3.

Philips Cinema 21:9 3D