Hlavní navigace

Blu-ray našlo nové uplatnění – dlouhodobá archivace dat se stoletou zárukou

14. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Sony
Spojení Blu-ray a DVD s osobními počítači se začíná stávat minulostí, společnost Sony však věří, že pro pozvolna vymírající média dokáže najít nové využití. Představilo totiž zcela nový systém pro dlouhodobou úschovu dat s kapacitou až 181 petabajtů.

Novinka bude sloužit v datových centrech k uchování dat po dobu až sto let. Rozměrný nový systém s názvem Everspan je souborem stovek optických disků připomínajících Blu-ray, které dokážou uchovat až 181 petabytů dat.

Podle Sony bude systém využíván hlavně k dlouhodobému uchování dat, která nejsou často modifikovaná, anebo informací, které firmy potřebují z nejrůznějších – např. zákonných – důvodů archivovat. Everspan se představil na summitu Open Compute Project a počítá s tím, že jeho distribuce začne v červenci.

Médium, se kterým bude Everspan pracovat, dostalo název Archival Disc a půjde o disk s kapacitou 300 GB (150 GB na každé straně), přičemž Sony ji v následujících pěti letech hodlá navýšit až na 1 TB.

Jen pro zajímavost: když bylo v roce 1982 představeno první CD, jeho kapacita byla 650 MB, DVD v roce 1996 disponovalo kapacitou 4,7 GB a dnešní Blu-ray disky jsou schopné pojmout až 100 GB dat.

Optická úschova dat má podle Sony navíc z dlouhodobého hlediska další podstatnou výhodu oproti pevným diskům či páskám. „Máme harddisky, máme pásky, ale životnost těchto technologií neodpovídá žádané životnosti dat,“ řekl při představení Everspanu Horst Schellong, víceprezident prodeje Sony. „Na Everspan dáváme stoletou záruku.“

V datových centrech prý systém může být využíván například k zálohování filmů, s nimiž už se dále nepracuje, a například výuková videa z něj můžou být streamovaná na dálku. Stejně tak dobře poslouží k uchování medicínských dat či informací, které firmy musejí po určitou dobu uchovávat ze zákona. Sony proto věří, že se mu Everspan podaří prosadit mezi společnostmi nabízejícími cloudové služby, národními laboratořemi nebo například bankovními institucemi.

Blu-ray disky jsou známé svými pomalými rychlostmi čtení i zápisu, navíc vypalování dat na disky je často zdlouhavé. V případě nové technologie Sony oba tyto nešvary odstranila a ta tak pracuje výrazně rychleji.

Namísto jednoho technologie používá rovnou osm laserů, každý s rychlostí 45 MB/s, přičemž všechny pracují současně. Podle Sony tak je průměrná rychlost zápisu 140 MB/s a rychlost čtení 280 MB/s, což je srovnatelné s pevnými disky.

Oproti nim by však měl být Everspan prý levnější a taky spolehlivější. Kromě Sony bude Archival Disky vyrábět exkluzivně ještě Panasonic, prý proto, aby společnosti předešly jejich chybovosti.

Byl pro vás článek přínosný?