Hlavní navigace

Bluetooth bude spolupracovat s Wi-Fi

20. 2. 2008

Sdílet

Budoucí verze technologie Bluetooth budou schopny zvýšit svoji propustnost využitím v blízkosti dostupných Wi-Fi sítí. Dle vývojářů Bluetooth dojde k urychlení přenosu videa, hudby a dalších objemných dat.

Budoucí verze technologie Bluetooth budou schopny zvýšit svoji propustnost využitím v blízkosti dostupných Wi-Fi sítí. Dle vývojářů Bluetooth dojde k urychlení přenosu videa, hudby a dalších objemných dat.

Ander Edlund, ředitel evropského marketingového oddělení Bluetooth Special Interest Group, říká, že technologie umožňující využít dostupné Wi-Fi sítě pro Bluetooth spojení, budou k dispozici již během jednoho roku. "V současnosti používáme Bluetooth 2.1, toto vylepšení by mohlo být ve verzi 3," sdělil Edlund v předvečer zahájení Mobile World Congress.

Technologie umožňující propojení Bluetooth a Wi-Fi byla nazvána "Alternate MAC/PHY".

Bluetooth technologie byla navržena pro bezdrátové propojení jednotlivých zařízení, například tiskárny a počítače, které není tak náročné na spotřebu jako Wi-Fi, ale zároveň nedosahuje tak vysoké přenosové rychlosti.

Vývojáři již pracují na možnosti spolupráce s jiným bezdrátovým širokopásmovým standardem - Wireless USB ultra-wideband technologie od WiMedia Alliance.
Stejně, jako certifikované Wireless USB produkty, které se objevily teprve před nedávnem (například bezdrátový USB hub společnosti Iogear), bude i Bluetooth využívat všudypřítomnou vysokorychlostní Wi-Fi technologii, aby pomohl aplikacím přenášet objemná data tam, kde je teoretická maximální přenosová rychlost Bluetooth 3 Mbit/s nedostačující.

Bluetooth Special Interest Group zdůrazňuje, že pokračují i práce na propojení Bluetooth a Wireless USB.

Nenechte si ujít:
Má Wi-Fi šanci na přežití?

Rovnoměrně rozprostřenou Wi-Fi síť nabízí novinka od NetGearu

Šíření virů přes Wi-Fi? Odborníci říkají, že je to možné!

Intel předvádí v Barceloně mobilní WiMAX

HP přináší novinky v oblasti bezdrátových sítí

Technologie Alternate MAC/PHY by měla umožnit spojení prostřednictvím 802.11x sítě pouze v případě, že je použití vyšší přenosové rychlosti nezbytné. Přenos, který lze realizovat standardní Bluetooth rychlostí, by Wi-Fi síť využívat neměl.